AFERA ‘REVIZIJA’ Predsjedništvo BiH predalo dokumentaciju policiji, Bakir Izetbegović će morati u SIPA-u

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je prije mjesec dana od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Predmet je zaveden pod nazivom “Bakir Izetbegović i drugi”, a SIPA je ovu dokumentaciju tražila u okviru provjera koje provodi prema naredbi Tužiteljstva BiH.

Sve sakrio

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu je prije nekoliko godina odbacio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, a na kojem je inzistirao Izetbegović. Bakir je tada u Vijećnici okupio građane i političare kako bi dobio podršku za to. Ali je pri tome svjesno zanemario legitimitet podnositelja zahtjeva Sakiba Softića, zbog čega je sve propalo.

Avaz” iz izvora bliskih SIPA-i i Tužiteljstvu doznaje da je Tajništvo Predsjedništva BiH odmah postupilo prema traženom zahtjevu SIPA-e i prije 20 dana poslao svu dokumentaciju ovoj policijskog agenciji.

U zahtjevu SIPA-e traženi su podaci o Bakiru Izetbegoviću, Dževadu Mahmutoviću, Elviru Čamdžiću te Sakibu Softiću, u cilju utvrđivanja koje su funkcije, pozicije i poslove imenovani obavljali 2017. godine.

Također, SIPA je tražila i podatke o tome tko su bili imenovani članovi ekspertne skupine za reviziju presude za genocid po tužbi BiH protiv Srbije.

Iz Predsjedništva su odgovorili na zahtjev, pogotovo na dio koji se odnosi na Izetbegovićeve tadašnje savjetnike Mahmutovića i Čamdžića te bh. agenta Softića, ali i dio koji se odnosi na članove ekspertne skupine koju je Izetbegović formirao.

Istekao ugovor

Ovaj predmet formiran je, kako je „Avaz“ objavio, još 2017. godine jer je Softiću, bivšem bh. agentu u Hagu, već bio istekao ugovor, što su Izetbegović i on prikrili od javnosti te su lažirane ovlasti iz Izetbegovićevog kabineta da Softić zastupa BiH. Sve je rezultiralo time da je zahtjev za reviziju odbijen.

Sada će Izetbegović, ali i Softić, Mahmutović te Čamdžić svoje izjave morati pojasniti u SIPA-i. Po slijedu događaja, Izetbegović će prvi morati dati iskaz, i to vrlo brzo.

Brutalno laž u Vijećnici

Nakon odbijanja revizije presude službenom odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu uslijedile su burne reakcije u javnosti. Bilo je, naime, tek tada očito da Softić nije ovlašteni bh. agent i da je Izetbegović brutalno slagao vlastiti narod i izdao bošnjačke žrtve rata kada je na skupu u sarajevskoj Vijećnici ustvrdio da je Softić legitiman i da zahtjev za reviziju nije sporan.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)