LIDERI RS I SRBIJE OPET IZVRĆU ČINJENICE I VRIJEĐAJU

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

Dodik nazvao majmunima sve koji Oluju ne smatraju zločinačkim podhvatom

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Prijedoru u BiH kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizirali su u Prijedoru zajedničko obilježavanje 4. kolovoza kao “dan progona Srba iz Hrvatske”. Taj su grad, iz kojeg je od 1992. godine protjerano više od 30 tisuća Hrvata i Bošnjaka, a njih više od tri tisuće ubijeno, odabrali s obrazloženjem kako je tamo pristigao prvi veliki val izbjeglih pred vojno-redarstvenom operacijom Oluja 1995. godine.

Mediji pod kontrolom vlasti u RS-u, uključujući entitetski javni servis RTRS, prijenos iz Prijedora popratili su najavom “Oluja je pogrom”, a taj je natpis stajao i na tribini namijenjenoj govornicima.

Vučić pričao o dvostrukim standardima

Riječ “pogrom” tijekom vjerskog obreda koristio je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije koji je govorio samo o stradanjima Srba u ratovima 90-ih i u Drugom svjetskom ratu, iako je dodao da osjeća i bol majki žrtava hrvatskog i bošnjačkog naroda. Kazao je kako se moli za mir među narodima na ovim prostorima koji zajedno žive jer je to najviša vrijednost, pozvavši i druge vjerske poglavare da rade na tome.

Vučić se nakon toga u govoru žalio na navodne dvostruke standarde i pritiske velikih sila zamjerajući im što nisu pristali na tvrdnju kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje nakon 1945. godine, kao i na tome što na Zapadu nitko nije podržao podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koje su u Beogradu okrivili za napad na kolonu kod Bosanskog Petrovca 7. kolovoza 1995. Kazao je kako je Srba u Hrvatskoj danas malo jer je protiv njih počinjen težak zločin.

“Zato je važno da mi Srbi budemo okupljeni i da se ne damo i da mi kažemo što se dogodilo”, izjavio je Vučić.

Dodik: Oluja je zločinački pothvat, tko to ne vidi je majmun

Dodik je u zapaljivom govoru Oluju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom SAD i Hrvatske protiv nebranjenog srpskog naroda nazivajući majmunima sve one koji misle drugačije. Posebice se obrušio na SAD, pod čijim je sankcijama od 2017. godine, proglasivši tu državu stalnim neprijateljem Srba i RS-a.

“Amerika od prvog dana Daytonskog sporazuma ruši prava RS-a”, kazao je Dodik vičući s govornice kako je taj entitet srpska država koja će sada dati isti status pripadnicima postrojbi pobunjenih Srba iz Hrvatske s onima koji su se borili u redovima vojske RS.

Pripadnici Hrvatske vojske i policije su od 4. do 7. kolovoza 1995. proveli operaciju oslobađanja teritorija od gotovo osam tisuća četvornih kilometara koji je do tada bio pod okupacijom paravojnih postrojbi pobunjenih Srba.

Knin je oslobođen već 5. kolovoza. Uspjeh operacije Oluja omogućio je i mirnu reintegraciju dijela hrvatskog Podunavlja koji je također bio pod okupacijom, a otvorio je prostor i za oslobađanje znatnog dijela teritorija BiH čime su stvoreni uvjeti za okončanje rata u BiH kroz mirovne pregovore vođene u Daytonu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)