OSVRT / Dogovor kuću gradi

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Dogovor kuću gradi, kaže stara narodna mudrost, koja je potvrđena i na jučerašnjem sastanku čelnika vladajuće koalicije u BiH. Ono od čega se najviše strahovalo, na sreću, nije se dogodilo. Sarajevska Trojka nije upala u zamku koju im još od gubitka vlasti namješta SDFA oporba. Svaki dogovor s Dodikom je izdaja države i Bošnjaka. Umjesto dogovora sukob i s njim i s Čovićem, sve tobož u interesu obrane države, savjetovali su iz političkih i medijskih tabora Izetbegovića i Komšića. No, Nikšić i Konaković, na sreću, nisu se “upecali”. Ostali su dosljedni politici da, kako nakon jučerašnjeg sastanka reče lider SDP BiH Nermin Nikšić, razgovor i traženje rješenja nemaju alternativu. Na istom fonu već dugo je i hrvatska politika u BiH. I pokazalo se, kako je riješenje moguće pronaći i sa- Sarajevu mrskim državnim neprijateljem broj 1- Dodikom.

Uspješan političar nije onaj koji koji će voditi verbalne ratove s političkim neistomišljenicima, već onaj koji posjeduje umjeće sporazumjevanja, dogovaranja s njima, u korist općeg dobra. Svađe i teške riječi na sastanku održanom u Konjicu i potonja medijska prepucavanja nitkom ništa dobrog nisu donijeli, osim likovanja i nade Izetbegoviću u Komšiću da će se koalicija raspasti i tako njima otvoriti šansa za povratak na vlast. No, njihova nadanja jučer su pala u vodu. Čović, Nikšić i Dodik na samo jednom sastanku uspijeli su “ubiti više muha”- napraviti deal koji će omogućiti; ponovno funkcioniranje Vijeća ministara, kroz podršku Trojke imenovanju ministra financija iz SNSD-a koji treba zamjeniti Zorana Tegeltiju, potom usvajanje nekoliko zakona, koje dugujemo Europskoj komisiji, ne za dobivanje kandidatskog statusa, kao greškom reče Nikšić, već za ispunjavanje uvjeta za početak pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji. Kandidatski status smo, naime, već dobili krajem prošle godine. I kao treće, popunu Ustavnog suda BiH nedostajućim sudcima iz RS i FBIH.

Ako postoji volja, postoji i rješenje

Rekli bi smo ako postoji volja, postoji i rješenje. A dužnost političara, to je njihova primarna zadaća, jeste traženje rješenja i postizanje dogovora kojima se rješavaju proturječnosti u društvu.

Istina, jučer su zaobiđena neka od pitanja koja su generirala najnoviju krizu, kao što je Zakon usvojen i Narodnoj skupštini RS o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u ovom entitetu kao i odluka visokog predstavnika, ili pitanje državne imovine, o čemu bošnjački i srpski političari imaju oprečne stavove. Jedno od pitanja koje već 17 godina čeka rješenje je i reforma Izbornog zakona, kako bi se i Hrvatima konačno omogućilo da mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, a svima da se kandidiraju za mjesto u kolektivnom šefu države. Drugima riječima, kako bi se provela presuda Ustavnog suda BiH, ali i Europskog suda za ljudska prava. I za to postoje već gotovo usuglašena rješenja, koja mogu biti prihvaćena, ako za to bude političke volje.

I donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, u kojima neće biti stranih sudaca, što od nas traži Europska unija, također će vrlo brzo morati doći na dnevni red. Ukoliko sve tri strane prihvate načela Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, o ravnopravnosti tri naroda u određivanju nacionalne strukture najviše pravosudne institucije u BiH, dogovor i o tom zakonu neće biti nemoguće postići. A i Zakon o imovini nije, kako se sada čini, nerješiv problem, ako se odustane od “crvenih linija” da središnjoj ili saveznoj državi treba pripasti sve, a entitetima, županijama i općinama ništa. I obrnuto- da je sva imovina entitetska, a država da dobije ništa.

Dogovor koristan za sve, osim…

Jučer postignuti dogovor, ukoliko se održi i realizira u dogovorenom roku- kolovoz, rujan, listopad- bit će blagodatan za sve. Koristan za sva tri naroda i sve žitelje ove zemlje, jer će pomjeriti BiH prema EU. Liderima koji su sudjelovali u njegovom postizanju donijet će epitet konstruktivaca, a ne destruktivaca, od kojih će se očekivati nastavak razgovora i dogovora i o drugim otvorenim pitanjima. Jer, jedino tako možemo naprijed. Jedini koji će dogovorom vladajućih biti razočarani su oni koji BiH i njezinim ljudima ne žele dobro, već jedino sebi i svojima. Upravo zbog takvog pristupa i nisu u vlasti. I dobro je da nisu.

Piše: Milan Šutalo, HMS

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)