PREDSJEDNICA HKDU BIH BARIĆ/ Rješavanje Izbornog zakona pitanje je svih pitanja u BiH

Vrijeme:2 min, 23 sec

 

-Skoro dva desetljeća Bošnjaci u Federaciji biraju dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potpuno obezvrjeđujući izbornu volju hrvatskog naroda. U Republici Srpskoj se to doživljava kao neizravna prijetnja, odnosno da su oni slijedeći na redu za isti scenarij, te se dograđuju stari i smišljaju novi obrambeni mehanizmi. Stoga je rješavanje Izbornog zakona pitanje svih pitanja u BiH. To je ne samo pristupno pitanje, kad su u pitanju europski integracijski procesi u BiH, nego i pitanje provođenja Daytonskog ugovora uopće, kaže u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis predsjednica HKDU BiH i članica Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora u BiH Ivanka Barić.

Barić smatra kako se u Bosni i Hercegovini kod rješavanja svakog problema mora misliti na cjelinu, na ukupne odnose koji su postavljeni Daytonskim ugovorom, kojim je sklopljen mir između triju naroda koji tvore Bosnu i Hercegovinu.

-A, kako ćete pristupiti rješavanju drugih važnih pitanja koja opterećuju ukupne odnose u Bosni i Hercegovini, prije nego što se riješi suštinsko pitanje, pitanje Izbornog zakona, koje snažno opterećuje odnose Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Drugim riječima, ako je Dayton upitan u Federaciji, onda se to sa n – tom potencijom umnožava na razini BiH, smatra Barić.

Predsjednica HKDU BiH podsjeća kako je Željko Komšić nakon što su ga općine s hrvatskom većinom proglasile „personom non grata“, rekao: „Više ću trebati ja njima, nego oni meni“, a Bakir Izetbegović je istim povodom i prethodno u nekoliko navrata rekao da će „slučaj Komšić spustiti i na nižu razinu“.

-To je politika nacional hegemonizma, koja po Bosnu i Hercegovinu ima razorne učinke. Komšić je naslov tog političkog projekta. Nažalost takva bošnjačka politika nije do sada bila pravilno i istinito prezentirana u Izvješćima bivših visokih predstavnika Vjeću sigurnosti UN-a. Zašto? Pitanje na koje svi znamo odgovor. Sada je pravo pitanje može li se bošnjačka politika, koja je trenutno na vlasti u Federaciji BiH i na razini države Bosne i Hercegovine, izdići iznad toga i početi raditi u korist svoje domovine, pita se Barić.

Čelnica HKDU BiH komentirala je za HMS i odluke parlamenta Republike Srpske o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH i zahtjev preostalog od dvojice srpskih sudaca u Ustavnom sudu BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu mirovinu.

-Sve jednostrane odluke u Bosni i Hercegovini su pogubne. Pitanje stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH i funkcioniranje Ustavnog suda BiH, se mora izdogovarati između politika triju naroda. Nažalost Ustavni sud Bosne i Hercegovine, je nakon što je ostao bez dvojice srpskih sudaca, izmjenio Poslovnik o radu šaljući poruku „možemo mi i bez Srba“, i tako se stalno vrtimo u začaranom krugu borbe za premoć, umjesto da se radi na političkom dogovoru, poštujući daytonski ustroj države. Ovo je još jedan pokazatelj da nam je prioritet svih prioriteta, izmjena Izbornog zakona koja će osigurati neophodnu zaštitu prava svakog konstitutivnog naroda i ostalih koji žive u daytonskoj Bosni i Hercegovini, zaključuje Barić

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)