ITALIJA / Senat namjerava oduzeti počasnu titulu ‘diktatoru Titu zbog zločina nad Talijanima’

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Talijanski Senat namjerava oduzeti titulu “Viteza velikog križa” Josipu Brozu Titu, komunističkom lideru SFRJ, zbog, kako se navodi, zločina nad Talijanima.

Odbor za kulturu Senata odobrio je dnevni red u kome se nalazi prijedlog za opoziv titule Brozu.

List “Il primato nacional” navodi da stranka Braća Italije zahtijeva od Vlade da opozove najvišu počast koju je Italija dodijelila “jugoslavenskom diktatoru”.

Predviđena je da mogućnost oduzimanja titule svima koji su krivi za zločine protiv čovječnosti.

Iako talijanski zakon o osnivanju “Viteškog reda Republike” ne predviđa otkazivanje počasti preminulim osobama, usvajanjem prijedloga novog zakona moći će se izmijeniti određeni paragraf, tako da bude oduzeta titula, kako se navodi u tekstu, “jugoslavenskom krvniku čije su ruke umrljane krvlju Talijana”.

“Povijesni zahtjev za opozivom počasti dodijeljene jugoslavenskom diktatoru Josipu Brozu Titu, koji su podnijeli članovi obitelji žrtava Titovog masakra – istarskih, riječkih i dalmatinskih prognanika- konačno je stavljen na dnevni red”, navodi senator Roberto Menija iz stranke Braća Italije.

Braća Italije smatraju da je Tito odgovoran za “istrebljenje tisuća Talijana u masovnim grobnicama, što je prethodilo egzodusu 350.000 Istrana, Riječana i Dalmatinaca, kao i za pokolj tisuća drugih protivnika režima u bivšoj Jugoslaviji”.

Kako se navodi u listu “Il primato nacional”, ove činjenice utvrđene su nedavnim istraživanjima u Sloveniji, koja su potvrdila postojanje 750 masovnih grobnica i najmanje 100.000 ubijenih.

U tekstu se napominje da , osim Tita, ima još “krvnika” koji nezasluženo nose talijanska priznanja poput nekadašnjeg rumunjskog diktatora Čaušeskua i kongoanskog diktatora Sese Seke Mobutua.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)