Ogromne štete nakon oluje na sjeveru Italije, uništeni krovovi, fasade, auti…

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Novo olujno nevrijeme s tučom i obilnim padalinama tijekom noći pogodilo je sjever Italije. Vatrogasci su jutros izvijestili o “vrlo teškoj situaciji” u Milanu i okolici. Naveli su kako neprekidno saniraju štete već nekoliko dana, a sad je situaciju dodatno pogoršala najnovija oluja, piše ANSA.

Milanska hitna služba je navela kako je primila više od 200 zahtjeva za pomoć u cijelom gradskom području od 4 sata ujutro zbog srušenih stabala, poplava i štete na kućama. I ostatak Lombardije je osjetio posljedice oluje. 16-godišnja djevojka je smrtno stradala kada je na nju palo drvo dok je spavala u šatoru izviđačkog kampa blizu Brescie.

Situacija je bila kritična i u drugim sjevernim regijama. U Venetu je na 16-godišnjeg mladića pala grana, a sedam ljudi je prebačeno u bolnicu s ozljedama nakon jake tuče. “Tuča je uništila krovove, automobile i objekte”, rekao je guverner Veneta Luca Zaia, prenosi Index.hr.

Ostatak Italije se suočava s visokim temperaturama

“Na selu je uništila usjeve, vinograde, voćnjake i staklenike. Željezničke usluge su obustavljene između Brescie i Padove”, dodao je, zahvalivši hitnim službama i pozvavši na ekonomsku potporu za pogođena područja. Dok se sjever zemlje već danima suočava s grmljavinskim nevremenima, južnim i središnjim talijanskim regijama vladaju ekstremne vrućine.

Premijerka Giorgia Meloni je danas potvrdila kako je u stalnom kontaktu s ministrom civilne zaštite Nellom Musumecijem u vezi s “teškom” meteorološkom situacijom koja vlada Italijom.

“Svjesni smo teške meteorološke situacije i u stalnom sam kontaktu s ministrom Musumecijem. Zahvaljujem civilnoj zaštiti koja se mobilizirala od samog početka i Vatrogasnoj brigadi na važnom poslu koji obavljaju”, poručila je preko Twittera.

“Ima mnogo štete”

Musumeci je naglasio da Italija proživljava jedan od najtežih dana u posljednjih nekoliko desetljeća. “U Italiji se suočavamo s jednim od najsloženijih dana u posljednjim desetljećima: prolomi oblaka, tornada, tuča na sjeveru; velika vrućina i razorni požari u središtu i jugu”, napomenuo je.

“Dok žalimo za troje stradalih u ova 24 sata, osjećam da moram zahvaliti vatrogascima, upravi civilne zaštite i volonterima, policiji, djelatnicima šumarije i svima koji su se mobilizirali u najtežim situacijama u ovih zadnjih nekoliko sati”, dodao je.

“Klimatske promjene zahtijevaju da se svatko od nas promijeni, bez alibija. Ali danas ćemo se pozabaviti obuzdavanjem štete. A ima je mnogo!” istaknuo je.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)