Čović/Do početka listopada želimo završiti glavninu stvari što smo dogovorili s Varhelyjom

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

Predsjedništvo HDZ-a BiH je u petak u Mostaru održalo sjednicu na kojoj su analizirani unutarstranački izbori te su tema razgovora bile i aktivnosti oko aktualne političke situacije u BiH i koordiniranje oko funkcioniranje izvršne vlasti na svim razinama.

– Što se tiče partnera, pokušavamo složiti termine kada bi zajedno sjeli više puta da omogućimo da Vijeće ministara može normalno funkcionirati i donositi odluke koje smo najavljivali. To bi značilo sve one zakone s područja prava, sukoba interesa, VSTV-a i tako dalje. Trebamo imenovati ministra financija također. Trebamo relaksirati odnos koji se javio nakon zadnjih mjesec dva dana našeg nefunkcioniranja na ne baš najbolji način, to se jednim dijelom osjetilo u Bruxellesu, ali me veseli da je naša predsjedavajuća Vijeća ministarstva svojim aktivnostima do kraja pridobila partnere iz EU, upravo na ovom tragu da nastavimo proaktivno. Želimo predvoditi sve te europske integracijske procese i to je jedini put da stabiliziramo BiH i ja ću to nastaviti raditi tako – izjavio je na press konferenciji za medije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On vjeruje kako će zajednički sastanak lidera, koji će biti početkom idućeg tjedna, dati vrlo precizan odgovor na ova pitanja.

– Mi s početkom listopada želimo završiti glavninu stvari iz onog paketa od 31 aktivnosti, koju smo s povjerenikom EU za proširenje EU Oliverom Varhelyjom dogovorili. Tu će svakako biti Izborni zakon, Ustavni sud i to su ozbiljne stvari s kojima se moramo baviti. Moj prijedlog će biti da u svakodnevnoj komunikaciji između pet partnerskih stranaka na vlasti osiguravamo protočnost onoga što dogovorimo. Vjerujem da neće biti nimalo lako, ali će trebati imati dosta smirenosti – ističe predsjednik HDZ-a BiH.

Šefu Delegacije EU u BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, Europsko vijeće je nedavno produžilo mandat do 31. kolovoza 2024. godine.

– Čestitao sam Sattleru jer je dobio još godinu dana mandata da zajedno pokušamo stvoriti jasan okvir za rad u narednih par mjeseci, da profunkcioniraju svi mehanizmi koordinacije kako bi se donosile odluke u ime BiH. Mislim da će i s američkom administracijom biti nekoliko sastanaka u narednih petnaestak dana. Čini mi se da imamo dovoljno energije da iskoristimo ovo vrijeme ispred sebe da se izvučemo iz krize u koju smo umalo upali jer smo krenuli negativnim tijekom. Bit će različitih izazova, nisu sa scene otišli oni koji misle produbiti krizu. Moramo stabilizirati pravni i sigurnosni okvir, da se ne zvecka oružjem jer se sve može riješiti političkim dogovorom – poručio je Čović.

Osvrnuo se i na formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) i Hercegbosanskoj županiji (HBŽ).

– Vrijeme za formaciju vlasti u HNŽ-u je davno iscurilo, nužno je 20 ruku, a koalicijski partneri su sa svojim brojkama koje mogu vezati za sebe vrlo skromni. Opet će trebati napor HDZ-a BiH da pokušamo to do kraja idućeg tjedna završiti, to je naše nastojanje, da u četvrtak ili petak imamo vladu ove županije, a što se trebalo dogoditi prije dva mjeseca. Onda nam ostaje lakši zadatak, a to je formiranje vlasti u HBŽ-u gdje su tu stranke s hrvatskim predznakom, koje su između sebe imale dogovor pa ga lagano uvjetuju s nekim drugim stvarima, ali mislim da je to manji problem – mišljenja je on.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto nedavno je rekla kako bi BiH mogla do kraja godine započeti razgovore s EU.

– Ako uspijemo ove zakone što smo sada kazali da su oni vezani za srpanj imati u proceduri kroz Vijeće ministara, onda ja ne vidim ni jednog razloga da ocjena koja će doći u listopadu za BiH ne bude pozitivna. Mi trebamo iskoristiti vremenski okvir. Jasno da nije slučajno produžen Sattleru mandat za godinu dana jer uvoditi jednu novu osobu taman bi trebalo još vremena. Mislim da zajedničkom koordinacijom možemo doći do toga, opet je do nas. Do nas je bilo i prije 5-6 godina. Mi moramo napraviti iskorak, ali bojim se da su nam vrata nešto intenzivnije otvarana nego prije 5-6 godina s puno više razumijevanja, a iskreno govoreći većini tih dužnosnika stalo je da se napravi i neki iskorak u BiH. Držim da je potpuna odgovornost  u partnerstvu ovih pet stranaka: Trojke iz Sarajeva, SNSD-a i HDZ-a. Prema onome što ja razgovaram s predsjednicima ovih stranaka, svi  su zainteresirani za ovaj integracijski iskorak. Zato sam uvjeren da urujnu ili listopadu mi to možemo realno završiti. Bit će onih koji će sve učiniti da se ništa ne dogodi i da imaju opravdanja da kažu ovo je neuspješno – istaknuo je Čović.

On smatra kako bi se većina stvari mogla završiti  do kraja idućeg tjedna te da je iz tog razloga preuzeo inicijativu da se okupe predsjednici stranaka kako bi precizirali koji bi se zakoni na slijedećoj sjednici Vijeća ministara našli.

Čović smatra da ukoliko budu pozitivni da će i reakcija iz Bruxellesa biti prema BiH pozitivna zbog čitavog globalnog ambijenta, ne radi same BiH.

 

rtv-hb.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)