S. Biserko: „Razni pretendenti preko Srbije žele nametnuti svoja rješenja“

Vrijeme:3 min, 52 sec

 

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rezimirala je stanje u državama na području nekadašnje krnje Jugoslavije (bez Slovenije i Hrvatske) te Albanije, s težištem na Crnoj Gori, u kojoj se pokušava formirati nova vladajuća koalicija oko pobjedničke stranke „Europa sad“, za crnogorski portal Analitika.

“Odlaskom Đukanovića politička scena u Crnoj Gori postala je fragmentirana i razjedinjena, što pokazuje i nezrelost elita koje dolaze. Đukanović je bio glavna točka na kojoj su svi lomili koplja. Aktualna situacija pokazuje da ’Europa sad’ nema ponudu. Osujećena je u pokušaju da provodi ideje SPC-a [Srpske pravoslavne crkve] i Beograda zbog nadzora međunarodne zajednice koja sigurno neće dopustiti promjenu orijentacije Crne Gore”, izjavila je na početku Biserko. Ocijenila je da unatoč drukčijim tvrdnjama Crna Gora „klizi u suprotnom smjeru od EU-a“. Kako već tri godine otkako je vlast izgubila Đukonovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) „nije zabilježen nikakav napredak“, EU je uskratio financijsku potporu svim projektima te države, što “ ukazuje na totalnu nesposobnost novih upravljača“.

Bez euroatlantskih integracija Crna Gora „riskira razdoblje ozbiljne političke nestabilnosti“

Biserko smatra kako je moguće da Crna Gora bude morala ponovno na izbore, te da bi u tom slučaju DPS imao šanse vratiti se na vlast, unatoč i „očitim grješkama“ koje je činio dok je vladao.

Crna je Gora „u procjepu“, a Zapad „nije imao jasno razumijevanje prilika, litija i uloge SPC, Beograda i Moskve“, čime je pridonio pobjedi „nejasnih političkih ciljeva Pokreta ’Europa sad’“. Ipak, njoj se čini su na Zapadu „shvatili pravu narav promjena“ pa stoga „na svaki način održavaju usmjerenost prema euroatlantskim integracijama“, bez kojih Crna Gora „riskira razdoblje ozbiljne političke nestabilnosti“.

SPC i Beograd snažno su utjecali i utječu na događanja u Crnoj Gori; oni u biti „nikada nisu ni pristali na suverenu Crnu Goru“, ustvrdila je Biserko. “Đukanović je percipiran kao glavna brana njihovu prodoru, što se i pokazalo točnim. Ipak, sve je veći pritisak na Srbiju, što umanjuje njezinu mogućnost djelovanja u regiji, pa i Crnoj Gori.“

„Otvoreni Balkan“ najviše je odgovarao Beogradu kao najvećoj i središnjoj zemlji „Zapadnog Balkana“

Osvrćući se na odluku predsjednika vlade Albanije Edija Rame da odustane od zajedničke inicijative s Vučićem „Otvoreni Balkan“ i težište prebaci na „Belinski proces“, ona je kritički ocijenila učinke te inicijative. Za razliku od nje, „Berlinski proces“ odnosi na „suočavanje s prošlošću i pomirenje, što je jedan od primarnih preduvjeta za mir i sigurnost Balkana”, smatra Biserko.

Područje krnje Jugoslavije i Albanije bilo je prijašnjih godina gurnuto na rub europskih procesa, a to je promijenjeno tek „ruskom agresijom na Rusiju“. A „Otvoreni Balkan“ najviše je odgovarao Beogradu kao najvećoj i središnjoj zemlji „Zapadnog Balkana“.

Biserko je upozorila da su u tijeku „brojni procesi na Balkanu kojima upravljaju razni međunarodni centri. Balkan, nažalost, nikada nije upravljao svojom sudbinom, osim donekle u drugoj Jugoslaviji. S raspadom Jugoslavije pojavili su se razni pretendenti koji preko Srbije žele nametnuti svoja rješenja.” Dodala je i da Zapad postaje sve kritičniji prema Beogradu zbog negativnih trendova unutar Srbije, a i zbog nepromjenjivo pozitivnog odnosa prema Rusiji. Sve je manje razumijevanja na Zapadu za ponašanje Beograda prema Kosovu; „Beograd je pao u vlastitu zamku, što će neminovno završiti nekim rješenjem ili kaosom”, smatra ona.

SPC se bavi nedozvoljenim radnjama, a na sjevernom Kosovu postoji “kriminalno gnijezdo”

Osvrnuvši se na situaciju na Kosovu i izjavu britanske zastupnice Alicie Kearns da SPC dostavlja oružje u tu zemlju, te rekavši kako cijeni pristup američke administracije i EU-a prema Kosovu i Srbiji, Biserko je ustvrdila da su Sjedinjene Države zainteresirane da što prije stave točku na kosovsko pitanje, ali da u toj žurbi ima i grješaka: “Prije svega kada izjednačuju odgovornost dviju strana, što nikako ne odgovara stvarnosti. Beograd stalno provocira i diže tenzije očekujući da drugu stranu navuče na nekakav incident kako bi imali opravdanje da zauzmu i sjever Kosova. Beogradska propaganda o protjerivanju Srba sa Kosova u biti najviše šteti [tamošnjim] Srbima, koji su taoci Beograda. Povučeni su iz institucija, a zatim su spriječeni da izađu na izbore.“

Kurti je, podsjetila je, održao izbore na sjeveru uz potporu Zapada, koji je tvrdio da će Srbi sudjelovati na izborima jer im je Vučić to obećao. „Priznali su te izbore, a kada su se Srbi pobunili, onda su okrivili Kurtija. Sjever Kosova u pravnom je i sigurnosnom vakuumu, a po brojnim tvrdnjama i izvještajima i kriminalno je gnijezdo koje dnevno donosi milijunske zarade. Zastupnica Poslanica Alicia Kearns očito raspolaže informacijama koje ukazuju na uključenost SPC-a u nedozvoljene radnje. Ona je odmah proglašena neprijateljem Srbije i navodno je pokrenuta istraga protiv nje. Imajući u vidu aktivnosti SPC-a u regiji, takve aktivnosti nisu iznenađenje”, zaključila je Biserko.

 

Portal Analitika/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)