AMERIČKI PREDSJEDNIK U HELSINKIJU BIDEN/ Članstvo Finske u NATO-u je nevjerojatan dobitak

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden je danas na susretu s finskim čelnicima rekao da pristupanje Finske NATO-u predstavlja nevjerojatan dobitak.

Na bilateralnom susretu s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom Biden je rekao: “Mislim da NATO nikada nije bio jači.” Biden je dodao da SAD i Finska dijele demokratske vrijednosti te da mu je trebalo oko tri sekunde da kaže “da” pridruženju te zemlje zapadnom vojnom savezu.

Niinisto je pohvalio Bidena što je na summitu u Vilniusu ujedinio saveznike, rekavši da “smo ušli u novu eru naše sigurnosti”. Vanjska granica NATO-a s Rusijom se pridruženjem Finske više nego udvostručila. Finska granica s Rusijom se proteže oko 1340 kilometara.

Pozdravio je očekivani ulazak Švedske u NATO

Biden se nakon bilateralnog sastanka s Niinistom potom sastao s čelnicima Finske, Švedske, Danske, Norveške i Islanda na razgovorima o klimatskim promjenama i pozvao na tješnju suradnju po tom pitanju. Klimatske promjene nazvao je “najvećom prijetnjom čovječanstvu”.

Biden je također pozdravio očekivani ulazak Švedske u NATO. Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno s Finskom, ali je njezinu kandidaturu zaustavila Turska, koja kaže da Švedska čini premalo protiv onih koje Ankara vidi kao teroriste.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan ovog je tjedna odustao od blokade. Švedski premijer Ulf Kristersson zahvalio je Bidenu na potpori u naporima zemlje da se pridruži NATO-u i rekao da postoji velik potencijal za bližu američko-nordijsku suradnju i jaču vezu u suočavanju s izazovima, uključujući pitanja koja uključuju Kinu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)