Iz tiska izišao enciklopedijski leksikon o Hrvatima: ‘Abecedarij Hrvata u BiH’

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Iz tiska je izašla knjiga ‘Abecedarij’ s popisom 2243 uspješna i poznata Hrvata iz Bosne i Hercegovine u nakladi Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH te Hrvatskog leksikografskog instituta u BiH sa sjedištem u Mostaru.

Abecedarij je prvo takvo izdanje s popisom Hrvata iz BiH, po uzoru na poznati enciklopedijski format knjige ‘Tko je tko’ (Who is who?). Enciklopedijski leksikon sadrži 2243 imena s njihovim kratkim životopisima.

Kako su naveli iz Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH (HAZU u BiH) i Hrvatskog leksikografskog instituta (HLI) u BiH, ova knjiga svjedoči o velikome broju uglednih Hrvata i njihovu snažnome identitetu, te o dubokoj ukorijenjenosti u Bosni i Hercegovini.
Predsjednik HAZU-a u BiH prof. dr. sc. Mladen Bevanda rekao je kako je Abecedarijem obogaćen “nacionalni korpus jednom kvalitetnom knjigom”. Ideja o stvaranju takvoga djela rodila se još 1998. godine.

“Mislim da će se u ovome djelu pokazati naše svekoliko bogatstvo. Zato smatram da je to dokaz ili pokazatelj zrelosti jednog naroda, njegove kulturne, umjetničke, intelektualne i svekolike odraslosti”, rekao je predsjednik HAZU u BiH.

Predsjednik HLI Ivan Anđelić rekao je kako su pri izradi ove knjige konzultirani brojni izvori, te da je na izvjestan način još uvijek smatra nedovršenom, odnosno otvorenom na dogradnju, budući je daleko više uspješnih i poznatih Hrvata od onih koji su se našli u knjizi.Najavio je da će Abecedarij biti promoviran najesen.

“Kroz ovu promociju pokazat ćemo da nismo bez jednog sloja kreativnih, sposobnih ljudi koji mogu voditi i predstavljati ovaj narod te ravnopravno sudjelovati u svim znanstvenim, umjetničkim, javnim poslovima”, smatra Anđelić.

 

kamenjar.com / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)