BRITANSKI PREMIJER / Sunak kritizirao Bidenovu odluku o slanju kasetnog streljiva Ukrajini: Mi smo to zabranili

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Britanski premijer Rishi Sunak komentirao je odluku američkog predsjednika Joe Bidena o odobravanju kontroverznog slanje kasetnog streljiva u Ukrajinu, poručivši da “obeshrabruje” korištenje ovakvog tipa oružja.

“Britaniju ‘obeshrabruje’ korištenje ovakvog oružja i mi smo jedna od 123 potpisnice konvencije koja zabranjuje njihovu upotrebu, zbog njihovog razornog utjecaja”, rekao je Sunak.
Dodao je da Britanija, umjesto toga, daje podršku Kijevu na taj način da osigurava tenkove i dalekometno oružje.

Sunak bi trebao sudjelovati na summitu NATO-a u Litvi u utorak, gdje će pozvati saveznike da povećaju svoje izdatke za obranu i upozoriti da se suočavaju sa sigurnosnim izazovima “bez presedana”. Prije toga, prvo će ugostiti Bidena u Velikoj Britaniji u ponedjeljak.

Podsjećamo, Biden je naglasio da je bila “teška odluka” odobriti isporuku kasetnih bombi Ukrajini i pokušao je opravdati taj potez kao neophodan za jačanje zaliha naoružanja u Kijevu koje se iscrpljuju.

U intervjuu za CNN, Biden je izjavio kako je ovakva odluka donošena zato što su Ukrajinci ostali bez streljiva.

“Ovo je rat koji je vezan za streljivo. Ponestaje im tog streljiva. Ono što sam uradio, prihvatio sam preporuku Ministarstva obrane da ovaj put isporučimo to streljivo dok ne proizvedemo dodatne količine streljiva kalibra 155 mm”, rekao je Biden.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)