Trojka: Opstanak vladajuće koalicije sa strankom M. Dodika više nije moguć, Schmidt ga treba smijeniti!

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Tri stranke koje tvore bošnjačko-građanski blok, jezgru vladajuće koalicije na saveznoj razini BiH, optužile su u petak lidera bosanskih Srba Milorada Dodika za izravno kršenje Daytonskog sporazuma. Dodika treba procesuirati i skloniti s političke pozornice, suglasili su se čelnici Socijaldemokratske partije (SDP) u BiH, „Naroda i pravde“ (NiP) i Naše stranke (NS), te zaključili kako opstanak vladajuće koalicije s Dodikom više nije moguć.

 

Dodik je prethodno istoga dana potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona donesenih u parlamentu Republike Srpske unatoč tomu što ih je visoki predstavnik Christian Schmidt obvezujućom odlukom poništio 1. srpnja.

Uz Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u koaliciji je još i HDZ BiH. Bez bilo koje od tih stranaka vladajuća koalicija ne bi više imala većinu, pa bi sadašnje Vijeće ministara ostalo bez većinske potpore u donjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poziv međunarodnoj zajednici da podupre Schmidta kako bi ovaj smijenio Dodika i zabranio mu daljnje djelovanje u politici

„Novi potezi Milorada Dodika kršenje su Daytonskog sporazuma, što je izravno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj  regiji“, navele su u zajedničkoj izjavi tri stranke te dodale: „Na žalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana BiH, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske. Sada je očito da nikakve opomene ne će zaustaviti rušitelje ustavnog poretka; zato je nužno da se na takve napade na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno.“

Tri stranke pozvale su pravosudna tijela da reagiraju i procesuiraju Dodika jer je on svojim potpisom počinio kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika, za što je predviđena višegodišnja zatvorska kazna te zabrana političkog djelovanja. Međunarodnoj zajednici istodobno su uputile poziv da podupre visokog predstavnika u korištenju tzv. bonnskim ovlastima, po kojima ima ovlast smijeniti Dodika s dužnosti predsjednika RS i zabraniti mu daljnje djelovanje u politici.

Dodikov SNSD zapravo „partner Rusiji za rušenje mira u BiH“

Tri stranke pozvale su i  NATO da rasporedi svoje snage u BiH, posebice na području distrikta Brčko. Zaključno su u zajedničkoj izjavi naveli kako je vrijeme da svi shvate da je Dodikov SNSD zapravo „partner Rusiji za rušenje mira u BiH“.

Zbog Dodikova potpisivanja spornih zakona u petak je reagiralo i veleposlanstvo SAD u BiH, u čijoj izjavi stoji kako je to „smišljeni napad na ustavni poredak i državu BiH“. Upozorili su kako će svi koji to rade snositi posljedice.

Povezano:

Dužnosnici iz RS-a: Schmidt može svoje odluke ’objesiti mačku o rep’!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)