Srbijanska predsjednica vlade Brnabić oštro protiv predsjednika vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Rotha

Vrijeme:3 min, 28 sec

 

Predsjednica vlade Ana Brnabić oštro je reagirala na kratku objavu na Twitteru Michaela Rotha (SPD), koji je biran u njemački parlament još od 1998. i koji je sada na čelu odbora Bundestaga za vanjsku politiku.

Rothovoj izjavi prethodio je tvit zastupnice i predsjednice odbora za vanjsku politiku u Britanskom parlamentu Alicie Kearns od 5. srpnja u počast žrtvama Srebrenice, u kojoj je napisala: „Nijekanje genocida napad je na preživjele, te mi moramo svi dići svoj glas kako bismo spriječili da njihovi glasovi budu utišani. Mržnja i ambicija ponovno su u usponu na Balkanu, moramo to potisnuti pod svaku cijenu.“ Zatim je slijedila i izjava Britanske Kearns u kojoj optužuje Srbiju za dostavljanje oružja srbijanskim samostalnima u Kosovu.

Orkestriran napad u Srbiji na britansku predsjednicu vanjskopolitičkog odbora Kearns

Nakon toga krenuo je orkestriran napad u Srbiji na britansku predsjednicu vanjskopolitičkog odbora parlamenta. Na to se na Twitteru požalio Rothov prijatelj iz Poljske Jakub Bielamowicz, analitičar koji prati jugoistočnu Europu i tzv. Zapadni Balkan u krakowskom Institutu nove Europe. On je napisao: „Sramotan napad iz Srbije i od A. Vučića, koji prijeti pokretanjem istrage protivi Alicie Kearns, koja je govorila o srbijanskoj agresiji na Kosovo, uključujući krijumčarenje u vozilima hitne pomoći srpskim crkvama u Kosovu.“

Na Twitteru, koji se pretvorio u političko bojno polje, Roth se solidarizirao sa „svojom prijateljicom“ Kearns.

Rasplamsala se polemika u javnosti. Na Bielamowiczevu pritužbu, te prikazivanje kako je Vučić o Kosovu govorio istodobno na svim srbijanskim televizijama, Roth je napisao ovo:

Već je krajnji čas za EU i SAD da preoblikuju strategiju koja se odnosi na Zapadni Balkan i Srbiju. Predsjednik Vučić potkopava vodeća načela EU-a, on podgrijava nacionalizam i mržnju. Ono što zaista trebamo jest hrabro vodstvo koje je promicati pomirenje, vladavinu prava i demokraciju.

Ta Rothova izjava izazvala je bijes u Srbiji. U reakcijama prije i poslije Rothova posljednjeg tvita od petka prokazivalo se Vučića zbog autokratske vladavine u Srbiji i odanosti Putinu. Bielamowicz i neki drugi, pa tako i poneki bošnjački lobist, ističu kako Srbija oponaša Putinovu Rusiju, tvrde da je EU talac Mađarske, koja štiti od sankcija i Srbiju i Dodika. Danas je od Bielamowicza i nezadovoljstvo mlakošću posebnog izaslanika EU-a Lajčaka, zatražena je i njegova ostavka, a zatim i posebnog izaslanika SAD-a Escobara, koji je nagovijestio da NATO-ove snage ne će biti raspoređene, u sklopu Eufora-Althee, u distrikt Brčko, radi suprotstavljanja eventualnom oružanom pokušaju spajanja dvaju dijelova Republike Srpske, te da Dodik ne će biti kažnjen.

Brnabić optužila Rotha i Kearns za prišivanje Srbiji vlastitih negativnih nakana

Brnabić je na Twitteru odgovorila Rothu da je njegov tvit tipičan primjer onoga što se naziva politikom „optuživanja u zrcalo“ (AIM), a to je „tehnika poticanja govora mržnje u kojoj netko lažno prišiva svom protivniku nakane koje on sam ima“. Zatim je ustala u obranu svog predsjednika Vučića, optuženoga za nacionalizam i mržnju. Poslužila se kao argumentom viješću da je on bio prvi srbijanski predsjednik koji je  unatrag 68 godina ugostio albanskog premijera te javno pozvao na „povijesnu pomirbu“ između Srba i Albanaca, „među mnogim drugim stvarima koje je učinio u proteklih 10 godina“. Pobrojila je Vučićeve zasluge za provedbu Bruxelelskog sporazuma i za jačanje regionalne suradnje, a zatim optužila kosovskog predsjednika Kurtija da je „faktički stvorio posljednji geto u Europi, u kojem se ljude može upucati, uhititi, mučiti i uskratiti im biračka prava samo zato što su Srbi.

„Kurti je u Berlinu rekao da Bruxelleski sporazum ne postoji“, nastavila je Brnabić seriju prepucavanja visokih dužnosnika Srbija s njim, a zatim je Rothu održala lekciju da je to što on čini „faktično govor mržnje protiv Srbije zbog stvari koje se samo i jedino mogu staviti na račun vaših saveznica. Optuživanje u politici zrcala. Ja ipak (iz svega srca) vjerujem da niste imali namjeru to učiniti, ali to je točno ono što ste učinili.“

Na Rothov tvit reagirao je u subotu oštro i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a krenula je i medijska kampanja ocrnjivanja i britanske dužnosnice i njemačkog dužnosnika u njihovim parlamentima za vanjsku politiku za kakvu su se zauzeli.

Povezano:

Zdravko Gavran: Što se to događa sa Srbijom i Kosovom?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)