ČOVIĆ/HNS ključni stabilizirajući element svih odnosa u Bosni i Hercegovini

Vrijeme:1 min, 50 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas u Orašju, nakon sastanka koji su predstavnici devet stranaka koje čine Hrvatski narodni sabor (HNS) održali s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, da je HNS ključni stabilizirajući element svih odnosa u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da u problemima koje danas imamo u BiH na različitim relacijama, način na koji HNS pokušava raditi zajedno s predstavnicima Hrvatske, može osigurati da političkim sredstvima osiguramo euroatlansku budućnost, te ekonomsku i svaku drugu stabilnost u BiH.

Plenković je rekao da je upravo to političko jedinstvo stranaka omogućilo da bude formirana nova vlast u BiH, te da Vijeće ministara BiH pokaže funkcionalnost, reformski karakter i značajan međunarodni angažman.

Dodao je da je to je novi pozitivan zamah koji ide za tim da, nakon što je BiH uz snažnu podršku Vlade Hrvatske dobila kandidatski status, dođe u poziciju, da taj reformski put i europska dinamika budu još brži i učinkovitiji na dobobit svih građana BiH i svih konstitutivnih naroda.

Plenković je naveo da je Hrvatska, koja je riješila sve svoje nacionalne zadaće i ima uglednu reputaciju u međunarodnoj zajednici, sada u poziciji da još više pomogne Bosni i Hercegovini, a da pri tom posebno vodi računa o Hrvatima kao konstitutivnom narodu, na korist svih.

Planković je istakao da četiri milijarde eura trgovinske razmjene pokazuje koliko smo jedni drugima važni partneri, kao i 1,3 milijarde investicija iz Hrvatske u BiH.

Naveo je da će naredne godine Hrvatska sa zadovoljstvom biti zemlja partner na Mostarskom sajmu i izrazio želju da BiH uskoro ispuni uvjete za početak pregovora o članstvu u EU.

Plenković je naglasio da sve to pokazuje snažnu, kontinuiranu i odgovornu politiku Hrvatske da kao prijatelj, partner i susjed bude najsnažniji zagovornik Bosne i Hercegovine unutar EU.

On je izrazio želju da BiH uspije u reformskim naporima koje poduzima Vijeće ministara BiH na putu ka članstvu u EU.

-Time bi BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa kojeg smo snažno podržali u prosincu prošle godine, bila u poziciji i da otpočne pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Sve je to dio onoga što je snažna, kontinuirana i odgovorna politika Republike Hrvatske, posebno vlade koju predvodim već sedam godina, poručio je Plenković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)