Zelenski izgubio kontrolu i napao bugarskog predsjednika: Snimatelji su morali izaći van

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Ukrajinsko izaslanstvo sjedilo je ‘kamenih lica’, povremeno praveći grimase i pišući bilješke, dok je bugarski predsjednik objašnjavao da ‘nema vojnog rješenja’. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obrušio se na svog bugarskog kolegu Rumena Radeva u žestokoj televizijskoj raspravi u Sofiji u četvrtak. Radev se naime protivi naoružavanju Ukrajine, što je čini se razljutilo Zelenskog. Zbunjeni bugarski predsjednik, vidno zatečen reakcijom Zelenskog, zamolio je TV kamere da napuste prostoriju u predsjedničkoj palači u kojoj se snimao sastanak, piše Politico. Zelenski je posjetio Bugarsku kako bi se sastao s premijerom Nikolajem Denkovim, koji podupire izvoz oružja u Ukrajinu.

“Ne daj Bože da te zadesi neka tragedija i da si ti na mom mjestu”, rekao je. “A ako ljudi sa zajedničkim vrijednostima ne pomognu, što ćete učiniti? Rekli biste: Putine, molim te, zgrabi bugarski teritorij?. Ne, ti, kao pravi predsjednik, siguran sam da ne bi dopustio kompromis sa svojom neovisnošću. Vaše je pravo ne podržati pomoć Ukrajini. Ali stvarno bih želio da me ispravno shvatite, kazao je Zelenski.
Zelenski je uputio kritike Radevu zbog toga što je invaziju Moskve uglavnom opisao kao “sukob”, a ne kao rat, te zbog nejasnih tvrdnji da se rat širi i “proširuje svoju prostornu veličinu”. Zelenski je naglasio da je Kremlj pokrenuo “rat uništenja protiv Ukrajinaca, a ne protiv drugih zemalja” i rekao da je vlada Sofije, bila u pravu što je opskrbljivala oružjem.
“Ukrajina i NATO trebaju imati zajedničke vrijednosti. Drugačije ne može biti. Ne možete podržavati Rusiju i podržavati balansiranje jer Rusija želi uništiti NATO, želi uništiti Europu i Europsku uniju. To su njihovi ciljevi. Shvaćate li me?”, kazao je Zelenski, a Radev je onda kazao da ima prijedlog, ali je zamolio TV kamere da napuste prostorije prije nego što nastavi.
vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)