PREDSJEDNIK RS NA SJEDNICI NSRS DODIK/Za one koji budu provodili odluke Ustavnog suda BiH u RS godina dana zatvora

Vrijeme:4 min, 15 sec

 

Na početku sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o Prijedlogu zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zastupnicima se obratio predsjednik RS Milorad Dodik, jedan od predlagača teksta zakona kojim se na prostoru RS suspendira Ustavni sud sve do donošenja zakona u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

– U igri živaca koja se igra već 20 godina ovdje, Ustavni sud BiH je izgubio živce i donio odluku koja je lako objašnjiva kao protivna nama, RS i svemu na što smo ukazivali u prošlom vremenu. Ustavni sud je dokazao da je navijački, inkvizicijski sud – rekao je Dodik, ističući da je Ustavni sud donosio izvanustavne odluke, koristeći iza sebe političku silu zemalja koje su se okupile oko pokušaja da održe neodrživa rješenja, kršeći Ustav masovno.

On je ponovio ranije stavove da Ustavni sud u kontinuitetu krši Ustav, da je odluka u kojoj je iz Pravila isključen Član 39. ključni dokaz namjera sudaca u čijem sastavu su, uz strance iz Njemačke, Švicarske i Albanije i dvoje sudaca iz reda Bošnjaka bliskih strukturama SDA.

– Čekati na toj giljotini da se smiluju ili da budu pravnici dva predstavnika najvišeg rukovodstva SDA i stranci motivirani visokim primanjima, prije svega, motivirani da Republici Srpskoj načine zlo apsolutno je izvan bilo kakve pameti – ocijenio je Dodik, ističući da je Ustavni sud kršio Ustav neovlašteno pribavljajući sebi ustavni osnov.

Dodik je u svom uvodnom obraćanju najavio i naredne korake, napominjući da će on biti taj koji će predložiti i suspenziju Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, kao i zabranu djelovanja Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, jer kako kaže, nisu uspjeli pribaviti ustavni osnov.

– Ja ću biti taj koji će predložiti ponovo skupštini donošenje tih zakona, da se zabrani djelovanje SIPA-e ako preduzme bilo kakve mjere, da se zabrani djelovanje Tužiteljstva na prostoru RS da se ne primjenjuju odluke Suda Bosne i Hercegovine dok se ne pribavi njihov ustavni osnov – najavio je on, ističući da će to uslijediti ukoliko te institucije ne dozvole politički dogovor oko aktualnog pitanja.

“Mi ovog puta ne kršimo Daytonski sporazum”

– Ovo je dan u kome ulazimo u sasvim novu priču, ona podrazumijeva da na ovaj način imamo naš odnos prema Ustavnom sudu kao što smo neki dan imali prema tom lažnom visokom predstavniku. Nigdje u Daytonu nije pisalo da će se objavljivati odluke visokog predstavnika u Službenom glasniku niti je bilo predviđeno da će on donositi odluke koje će se objavljivati – rekao je Dodik napominjući da od 2010. ili 2011. nije objavljena niti jedna odluka visokog predstavnika u RS.

– Mi ovaj put ne kršimo Dayejtonski sporazum, mi stavljamo graničnik dajte da donesemo Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine – rekao je on napominjući da je prijedlog da troje sudaca bira RS, a šest Federacija Bosne i Hercegovine.

– Da odlučuju u kvorumu u kojem moraju biti prisutni svi, i da odluka važi samo onda ako je u većini za donošenje odluke, a to je pet, jedan glas Srbina, jedan glas Bošnjaka i jedan glas Hrvata. Time ne štitimo samo Srbe, nego štitimo i Bošnjake i Hrvate – rekao je Dodik naglašavajući da je to rješenje u kojem neće biti nesporazuma.

On je također napomenuo da postoje informacije da su izmjenu Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine naložili Britanci i Amerikanci, dok prema njegovim tvrdnjama Europljani nisu bili u tome.

Kazna zatvora od najmanje godinu dana

Istaknuo je kako je s radošću dočekao vijest da Ustavni sud nije uvažio rok koji mu je dala parlamentarna većina u RS, a nagovijestio je što će se dogoditi ukoliko netko odluči da ipak provede odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

– Donosi odluku Ustavni sud eventualno neku i kaže sud u Trebinju ili sud u Istočnom Sarajevu će vratiti na novi postupak, onog trenutka kad neki sudac to vrati istog trenutka ćemo doći u Narodnu skupštinu i ukinut ćemo taj sud pa će ostati bez proračunskih sredstava – najavio je Dodik ističući da će uslijediti i izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim će biti propisane zatvorske kazne od najmanje jednu godinu “za svakog onog koji prekrši ovaj zakon”.

On je istakao da je jedini uvjet donošenje Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te da mu se čini da partneri u vlasti na državnoj razini žele to pitanje staviti na dnevni red, za razliku od SDA.

Dodik je ponovo napomenuo da neće dozvoliti stavljanje pitanja imovine na dnevni red Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer bi to značilo “zatvaranje radnje koja se zove Republika Srpska”. Ponovio je i kako je po njemu Bosna i Hercegovina država “samo na vanjskom planu, dok je na unutarnjem to Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine”.

Za rješenje pitanja imovine Dodik je predložio ponovo sporazum između entiteta u kojem bi stajalo da imovina u Republici Srpskoj pripada Republici Srpskoj, dok bi imovina u Federaciji Bosne i Hercegovine pripala tom entitetu, a dalje bi se entiteti usuglasili da institucijama Bosne i Hercegovine ustupe imovinu koja im je neophodna za rad.

PREDSJEDNIK RS DODIK/ Amerikanci su pokušali izazvati ekonomski krah u RS, a Nikšić me prevario

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)