PREDSJEDNIK RS DODIK/ Amerikanci su pokušali izazvati ekonomski krah u RS, a Nikšić me prevario

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

 

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik kazao je kako su Amerikanci ucjenjivali banke koje posluju s RS kako bi izazvali ekonomski krah.

On tvrdi da su došli do informacija da američki operativci uvjetuju banke da ne kupuju obveznice RS, u suprotnom, prijete otežanim poslovanjem. Dodik je za RTRS rekao da je američki plan osujećen ranijom transakcijom 336 milijuna maraka.

– To znači da iz Banja Luke nećete moći platiti ništa u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, tu oni imaju moć, mogu ukinuti korespodenciju. Korespodentne banke su u pravilu zapadne banke. Oni kontroliraju SWIFT sustav. Zapad predvođen Amerikom i Britanijom pokušava očuvati svoje pozicije i bilo bi mu dobro disciplinirati RS i držati je takvu, ako treba i da propadne – neka propadne samo da oni budu u pravu. Zato smo odlučili to promptno uraditi – ističe Dodik.

Govorio je i o raspodjeli prihoda od Uprave za neizravno oporezivanje. Naime, na zajedničkom računu je 217 milijuna KM, a vlasti Republike Srpske su tražile da se novac podijeli na osnovu privremene odluke iz 2009. godine u omjeru 59 posto u korist Federacije Bosne i Hercegovine, 39 posto u korist RS-a i dva posto u korist Brčko distrikta. Time bi FBiH pripalo 128 milijuna KM, RS-u 85 milijuna KM, a Brčko distriktu 4,3 milijuna KM. Ipak, tome se usprotivil ministar financija i potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević (HDZ BiH).

– Sad se našao neki pametnjaković, blokirali su to dva puta. Mada sam osobno prevaren od Nikšića i drugih, koji su me molili kada je Novalić bio premijer, koji je bio spreman podijeliti taj novac, da to ne učinimo dok oni ne dođu, rekao je Dodik.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)