Borrell: Ne postoji strategija EU-a o ophođenju s mogućom nestabilnošću u Rusiji, koja ima 6000 atomskih bojevih glava

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Atomska sila Rusija sada je prijetnja zato što pokazuje internu političku nestabilnost i ranjivost i što bi mogla ući u razdoblje političke nestabilnosti, rekao je povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell na sastanku Vijeća za vanjske poslove održanom u ponedjeljak u Bruxellesu, izvijestio je Deutsche Welle. EU nije u tamošnja događanja umiješan ni na koji način, no ona su „i mene iznenadila“, izjavio je poslije sastanka Borrell.

Borrellovu zabrinutost dijeli i luksemburški ministar Jean Asselborn, koji je podsjetio da „govorimo o zemlji koja ima 6.000 atomskih bojevih glava“, zbog čega je njezina politička destabilizacija jako opasna.

Ministrice i ministri suglasili su da je kod prekinute pobune paravojne skupine Wagner u Rusiji prošlog vikenda riječ o ruskoj unutarnjoj stvari, da postoje napukline u Putinovu sustavu te da Ukrajinu treba i dalje podupirati

Švedski ministar Tobias Billström bio je jedan od onih koji su na sastanku rekli da je još prerano za „prerano za dublju analizu“, dok je njemačka  ministrica Annalena Baerbock rekla je kako je „i dalje nerazvidno što se tamo događa“, no da je to što se dogodilo „samo jedan čin u ovom ruskom igrokazu“.

Više ministara iznijelo je prije susreta slična stajališta, među njima francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna te njezin austrijski kolega Alexander Schallenberg, koji je već tijekom vikenda konstatirao da se vide „napukline u ruskim svodovima“.

Trenutno ne postoji strategija Europske unije kako bi se moglo ophoditi s mogućom nestabilnošću u Rusiji, izjavio je Borrell jednom novinaru nakon susreta. Razrađuju se mogući scenariji, ali za usklađivanje je potrebno vrijeme, rekao je on te naglasio da je ta situacija interna stvar Rusije. Rezultat rasprave je očito, rekao je Borrell nakon sastanka: EU će podupirati Ukrajinu jače nego ikada dosad.

Na sastanku je odlučeno da se takozvana „europska mirovna osposobljenost“ povećana za još 3,5 milijarde eura. To je obujam mogućih kredita koji se, među ostalim, koristi za financijsku potporu ukrajinskoj vojsci. S tim je povećanjem taj instrument EU-a dosegnuo 12 milijarda eura.

Za sada je Mađarska ta koja blokira isplatu jedne rate od 500 milijuna eura Kijevu. Orbanova vlada uvjetuje deblokadu time da Ukrajina skine mađarsku banku OTP s jednog popisa takozvanih sponzora rata. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, uključen video-vezom na sastanak ministara EU-a, pozvao je EU da „pospješi poraz Rusije tako što će povećati pomoć Ukrajini“.

 

Deutsche Welle/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)