Oko 10.000 državljana BiH traži azil u EU, lani ih deportirano 627

Vrijeme:3 min, 49 sec

 

U 2022. godini najviše državljana BiH deportirano je iz Njemačke, i to 577, što i ne čudi s obzirom na to da je za većinu bh. građana upravo Njemačka obećana zemlja

Više od 600.000 građana napustilo je BiH u posljednjih deset godina, pokazuju neslužbeni podaci Unije za održivi povratak i integracije u BiH. Broj osoba koje su napustile zemlju raste iz godine u godinu.

– Zaključno s 2021., naši volonteri evidentirali su odlazak 484.996 građana. Tom broju treba dodati podatak da su u 2022. godini Posavska i Zapadnohercegovačka županija izgubile 15.000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto mladih, najviše iz Odžaka, Domaljevca, Šamca i Modriče – rekla je početkom godine predsjednica Unije Merhunisa Zukić. Masovan odlazak mladih prisutan je i u Doboju te Derventi, Tesliću, Bosanskoj Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru…

– Postotak mladih koji odlaze iz Ljubuškog, Širokog Brijega i Gruda čak je oko 80 posto. Grahovo je grad duhova, u Drvaru se zatvaraju škole i služe samo za glasovanje na izborima, istočna Bosna ostaje pusta. Imamo toliko tužnih gradova te, prema pristiglim podacima, procjenjujemo da se iz BiH u posljednjih deset godina iselilo 600.000 građana – navela je Zukić.

Žele na Zapad

Prema časopisu “The Economist”, BiH je na vrhu liste s najvećim odljevom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz BiH zainteresirano čak 51,3 posto mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH čak je četiri puta veća nego u zemljama Europske unije. Brojni su razlozi za to, a neki od njih kriju se u činjenici da je zemlja bila suočena s ne baš uspješnim procesom ekonomske tranzicije. Tu je i pitanje neodgovarajućeg obrazovnog sustava koji nije moderniziran, ali i niska primanja.

Također, podaci upućuju i na to da su najčešći razlozi odlaska nestabilna politička situacija te uvjerenje u veću mogućnost uspjeha, a nema ni jedinstvene strategije koja bi precizirala prioritete za poboljšanje životnih uvjeta mladih kako bi ih država zadržala u zemlji. S dolaskom pandemije i svakodnevnim rastom inflacije iz BiH žele otići i oni koji ranije o tome nisu ni razmišljali. Svi se na neki način žele “dokopati” Zapada, pa ako ne redovitim i legalnim putem, onda čak da u zemljama zapadne Europe borave “na crno” ili traže azil. Prema podacima Eurostata, trenutačno se u zemljama Europske unije nalazi oko 10.000 državljana BiH koji su podnijeli zahtjev za azil. – Uzimajući u obzir da je, prema dostupnim informacijama, jako mali broj priznavanja zahtjeva za azil koji su podnijeli državljani BiH, i to svega šest posto, ali i jačanjem stranaka u EU koje se protive novim migracijskim kretanjima, može se očekivati da će doći do povećanja broja povrataka domaćih državljana po osnovi sporazuma o readmisiji – navode iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prošle je godine iz EU-a u BiH deportirano 627 osoba, od toga 283 maloljetnika.

Deportirani su jer nisu imali radne i boravišne dozvole ili vize ili im nije odobren azil. U 2022. godini najviše državljana BiH deportirano je iz Njemačke, i to 577, što i ne čudi s obzirom na to da je za većinu bh. građana upravo Njemačka obećana zemlja. Slijedi Francuska, iz koje je deportirano 15 bh. državljana, te Švicarska, koja ih je deportirala 11. Iz Švedske je deportirano osam osoba, a Austrije pet. Hrvatska, Slovenija, Italija, Crna Gora i Belgija su deportirale po jednu osobu iz BiH, a Srbija i Nizozemska po dvije.

Pad standarda

Iseljavanje iz BiH svakako će se nastaviti s obzirom na sve lošiji standard građana. S druge strane, zemlje Zapada očajnički trebaju radnu snagu. Njemačka povećava mogućnost rada za strane radnike, a posebno je zainteresirana za one sa zapadnog Balkana. Njemačka savezna vlada smatra da će za tri godine, odnosno 2026., nedostajati oko 240 tisuća kvalificiranih radnika, a već bi 2035. trebalo biti sedam milijuna radnika manje. Trenutačno nije popunjeno oko dva milijuna radnih mjesta.

Radnika nedostaje u gotovo svim branšama. Iseljavanje iz BiH, Srbije i regije nagovještava demografski sunovrat. Najveći “usisivač” radne snage upravo je Njemačka. Nezaposlenost stanovništva u BiH jedan je od gorućih problema, a nezaposlenost mladih dosegnula je razinu od gotovo 40%. Istraživanja su pokazala kako je nemogućnost pronalaska posla glavni razlog što se mlado stanovništvo konstantno iseljava iz BiH. Prema časopisu “The Economist”, BiH je na vrhu liste s najvećim odljevom mozgova, a zabrinjavajući je i podatak da je za odlazak iz BiH zainteresirano čak 51,3 posto mladih. Stopa nezaposlenosti mladih u BiH je čak četiri puta veća nego u zemljama EU-a. Istraživanje je pokazalo kako mladi više ne odlaze iz BiH samo zbog ekonomskih uvjeta nego i lošeg standarda života i opće nesigurnosti.

 

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)