BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH / Bećirović pokušava sabotirati izbor Marina Vukoja za sudca Ustavnog suda BiH

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Ured bošnjačkog člana Predsjedništva BiH poslao je medijima pisanu izjavu Denisa Bećirovića kojom on, iako ga nigdje nije izrijekom spomenuo, očito pokušava sabotirati izbor Marina Vukoje za sudca Ustavnog suda BiH, umjesto Mate Tadića koji je umirovljen. Bećirović u izjavi navodi kako izbor sudaca Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između različitih stranaka, očito aludirajući na dogovor vladajuće koalicije Trojke i HDZ BiH u FBiH da se za sudca Ustavnog suda izabere najbolje rangirani kandidat, a to je Vukoja, piše Hrvatski Medijski Servis.

– Vrijeme je da se prekine politička praksa koju su dominantno uspostavile u bh. entitetu FBiH SDA i HDZ, a u bh. entitetu RS SNSD, prema kojoj su se u Ustavni sud BiH birali stranački dužnosnici, navodi Bećirović.

Podsjeća da prema članu VI/1. Ustava Bosne i Hercegovine, Ustavni sud BiH se sastoji od devet sudaca od kojih četiri člana bira Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, dva člana bira Narodna skupština Republike Srpske, dok tri člana bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava uz konsultaciju s članovima Predsjedništva BiH.

Osnovni kriteriji za izbor članova Ustavnog suda BiH, prema Ustavu BiH, jesu da kandidati moraju biti pravnici visokog moralnog ugleda što, spinuje Bećirović, znači da se u Ustavni sud BiH ne biraju predstavnici konstitutivnih naroda, a pogotovo ne kandidati koje unaprijed odredi bilo koja politička stranka u Bosni i Hercegovini.

Bećirović kaže kako dosadašnje provedene procedure, u vezi sa utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog suca Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudaca Ustavnog suda BiH.

Veli kako se “prema saznanjima koja su dostupna javnosti”, na listi najuspješnijih kandidata nalazi se i osoba za koju Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat, (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktualni suci, profesori i doktori pravnih znanosti, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokog moralnog ugleda.

– Suprotno tome, na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Komisija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za suca Ustavnog suda BiH. Jedino razumno i na Ustavu BiH zasnovano rješenje je vraćanje nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti u proces izbora sudaca Ustavnog suda BiH i dosljedno poštivanje ustavnih kriterija pravničke struke i nauke – navodi se u Bećirovićevom priopćenju.

Podsjetimo, na konferenciji za novinare održanoj u petak u Mostaru, lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da se već četiri mjeseca odgađa izbor sudca u Ustavni sud BiH, umjesto Mate Tadića, te da insistira da se taj posao mora završiti sljedeći tjedan.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)