Srbijanski dužnosnik Drecun optužio KFOR da Kurtiju dopušta „vojno-policijsku okupaciju sjevera Kosova“

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

„Prištinske vlasti rade na „vojno-policijskoj okupaciji sjevera Kosova“, izjavio je danas predsjednik „Odbora za Kosovo i Metohiju“ Milovan Drecun za Tanjug. Ocijenio je da tu nema govora o deeskalaciji na koju posrednici pozivaju te optužio tamošnje snage UN-a, Kfor, koje imaju najviše ovlasti po Rezoluciji 1244, da toleriraju ili potpomažu protusrpsko postupanje na sjeveru republike. Republici Kosovo Srbija inače ne priznaje niti namjerava ikada priznati status samostalne države, nego svoju bivšu autonomnu pokrajinu smatra i dalje sastavnim dijelom Srbije. Iako njezini dužnosnici pregovaraju s kosovskima u Bruxellesu i drugdje, sve ih nazivaju i smatraju predstavnicima “privremenih prištinskih institucija”.

 

Albansko-kosovske vlasti iz Prištine „odradile su već velik dio posla, pripravili osnovicu s te četiri baze, s ubacivanjem vojnih specijalaca i ja tu uopće ne vidim nagovještaj bilo kakva povlačenja“, rekao je Drecun. Naveo je kako se sada u Prištini pojavljuju zahtjevi, nakon što su posebne policijske postrojbe Rosu već raspoređene na sjeveru, da zapovjednik Kfora dopusti onamo ulazak i pripadnicima Kosovskih sigurnosnih snaga, a to su vojne formacije.
Premda Kurtiju prijete sankcijama i mjerama zbog njegovih „jednostranih poteza i prijete mu ako ne posluša instrukcije Zapada“, Drecunu to nije uvjerljivo, nego „površno“ postupanje. Krizitirao je i posebnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, tvrdeći da je dao neprihvatljive izjave: „Prvo, kaže postoji sporazum ih Ohrida – nema takva sporazuma. Govori da je to pravno obavezujući sporazum i kaže da Beograd mora priznati teritorijalnu cjelovitost, suverenitet Kosova i otvoriti mu put prema međunarodnim organizacijama.“
Kurti će uz prešutno odobravanje zapadnih sila i faktično dopuštenje Kfora nastaviti privoditi kriminalizirane Srbe, tvrdi Drecun: pokušao je neki dan izaslaniku EU-a za dijalog Miroslavu Lajčaku predati spisak na kojem je 350, navodno, srpskih kriminalaca na sjeveru, a Lajčak je taj papir odbio primiti. Situacija ondje ne će se smiriti, dok Kfor pomaže Kurtiju „u svemu tomu“.
„Oni (zapovjednici Kfora) smatraju da treba utvrditi tko je odgovoran za ranjavanje pripadnika Kfora i zatražili su od pripadnika kosovske policije da ona uhićuje pripadnike, kako su rekli, kriminalnih bandi…“ i „Kurti je počeo uhićivat ih“, a Kfor mu u svemu tomu asistira“, ustvrdio je Drecun. Kosovske vlasti ne smanjuju broj „paravojnih“ postrojbi na sjeveru, nego dovode onamo novo ljudstvo, povećavaju broj pripadnika i hoće graditi nove baze“, upozorio je predsjednik nadležnog odbora srbijanske skupštine.
Zatim je podsjetio da Kfor djeluje po Rezoluciji UN 1244, koja ne govori o granici između Kosova i Srbije, pa je postavio pitanje kako je zapovjednik Kfora uopće smio dopustiti da postoji „neka granična policija i da ona bude prisutna u kilometarskom pojasu gdje samo po odobrenju komandanta Kfora smije biti“.
Slične ocjene iznio je danas i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, za vrijeme posjeta Banjoj Luci odnosno Republici Srpskoj. Primijetio je kako Kurti „optužuje međunarodnu zajednicu da je na strani Srbije, a zapravo očekuje od nje da izvrši pritisak na Srbiju i da mi priznamo Kosovo. To ga jedino zanima.“ „Njegov je cilj prognati Srbe s KiM-a, osobito sa sjevera, i time riješiti to pitanje. Srbija to ne će dopustiti“, upozorio je Dačić, ali i ponovio ono što i predsjednik Vučić svaki put opetuje: Srbiji je važan mir.

Povezano:

Predstavnici Kvinte i zapovjednik KFOR-a sutra u Beogradu, stanje ponovno kritično?

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)