Featured Video Play Icon

Predstavnici Kvinte i zapovjednik KFOR-a sutra u Beogradu, stanje ponovno kritično?

Vrijeme:5 min, 31 sec

 

Sutra, u srijedu ujutro u devet sati predsjednik Srbije Vučić primit će predstavnike zemalja Kvinte (Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke) da bi s njima razgovarao o stanju na Kosovu. Istoga dana u Beograd dolazi zapovjednik KFOR-a, koji će se sastati s Vučićem i načelnikom Glavnog stožera Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem. Nakon današnjeg uhićenja vođe nedavnih nasilnih srpskih prosvjednika od kosovskih specijalaca te diplomatske ofenzive protiv kosovskom predsjednika vlade Albina Kurtija, stanje se ponovno približilo vrhuncu napetosti.

Veleposlanici Kvinte jutros su održali sastanak s Kurtijem, a tijekom dana došlo je do novih tenzija u Sjevernoj Mitrovici, gdje je kosovska posebna policija Rosu – nakon što su srpske sirene zasvirale na uzbunu i dok su nad gradom kružili dronovi – uhitila Srbina Miluna Milenkovića-Lunu. Njega vlasti u Prištinu kvalificiraju i već ga duže vrijeme pokušavaju uhititi kao kriminalca i vođu nasilnih prosvjeda u kojima je bilo ozlijeđeno pedesetak Srba i tridesetak pripadnika međunarodnih vojnih snaga KFOR.

Uhićeni Milenković-Lune glavni je organizator napada na snage KFOR-a i kosovsku policiju u Zvečanu prije dva tjedna, objavio je danas ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla na svom Facebook-profilu. Riječ je o jednom od vođa kriminalne formacije „Civilna obrana“ i vođi kriminalnih skupina koje su godinama terorizirale građane, napadale pripadnike policije i institucije Kosova, dodao je ministar. U Beogradu opovrgavaju takve optužbe, tvrdeći da je uhićeni „istaknut športaš s brojnim medaljama“.

Direktor Ureda srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Petar Petković pozvao je danas Kfor da „hitno intervenira, da ukloni policijske snage Rosu sa sjevera KiM-a“, te „okupatore koji napadaju goloruki srpski narod“. „Sve dok su oni prisutni na sjeveru, ne će biti mira za srpski narod“, upozorio je on. Požalio se da je danas  „golem broj vozila kosovske policije ušao iz smjera južnog dijela grada (Mitrovice) i velik broj pripadnika kosovske policije, koji su bacali suzavac, nišanili slučajne prolaznike“.

Glasnogovornik Europske unije Peter Stano izjavio je danas za Betu da je prošlotjedni posjet posebnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu potvrdio da dvije strane i dalje imaju u bitnomu suprotna stajališta o mnogim pitanjima i dodao da su konsultacije o narednim koracima u tijeku. I američki izaslanik Gabriel Escobar sudjelovao je u tim razgovorima, ali je na kraju izrazio razočaranje, prebacivši veći dio krivnje na Kurtija.

SAD i EU, koji moderiraju dijalog Srbije i Kosova, pozvale su Kurtija da povuče novopostavljene gradonačelnike i posebnu policiju te da ispuni obvezu po ugovoru iz Bruxellesa postignutom pod pokroviteljstvom EU-a o zakonskoj uspostavi posebnog oblika zajednice općina s većinom srpskoga prebivalstva.

Escobar je u nedjelju nakon obavljenih razgovora, u intervjuu za novoosnovani Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Europe (IPESE) iz Beograda, pozvao Srbiju to odmah prekine blokiranja europskih i međunarodnih integracija Kosova, a Kosovo da smjesta započne proces ostvarenja zajednice općina sa srpskom većinom.

Escobar je u tom razgovoru uz ostalo izjavio i ovo: „Više od 140 godina Sjedinjene Američke Države imaju čvrste odnose sa Srbijom. Sve to vrijeme, to je bio vrlo pozitivan odnos, s izuzetkom godina Miloševićeve vlasti. Dakle, to je bilo jedino razdoblje u kojem SAD i Srbija nisu bili bliski prijatelji. S američke strane vrata za ponovno uspostavljanje tog odnosa otvorena su, i istodobno naš odnos sa Srbijom ne bi trebao ugrožavati bilo koga drugoga. Nastavljamo imati jaka strateška partnerstva s Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom. I želimo isti odnos s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, želimo da Srbija bude čvršće usidrena u zajednici prijatelja koju SAD imaju u Europi.“

No Kurti to odbija učiniti, inzistirajući na tomu da Beograd učini krupan korak u smjeru priznavanja Kosova kao samostalne države. SAD vidi pak formiranje „zajednice srpskih općina“ (ZSO) kao, u ovom trenutku, preduvjet za daljnji proces normalizacije odnosa. I EU inzistira na uspostavi ZSO-a „bez daljnjeg odgađanja ili preduvjeta“.

Kurti je danas predstavio plan u pet točaka (prikazan na naslovnoj video-snimci) za smirivanje napetosti na sjeveru koji bi uključivao nove lokalne izbore i povlačenje posebne policije, predstavio ga predstavnicima Kvinte i poslao ga visokom predstavniku EU-a Josepu Borrellu. Kvinta još nije komentirala njegov prijedlog. Reuters ocjenjuje da je Kurti ponuđenim planom „pokleknuo pod pritiskom ključnih zapadnih pristaša“ nezavisnosti Kosova.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je Priština otišla predaleko kada je riječ o potezima na sjeveru Kosova, ali je pozvao i Srbiju da bude „konstruktivna“.

Nekadašnji posebni izaslanik SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je za „Srpski radio Chicago“ da je posljednjih tjedaan Bidenova vlada shvatila kako je politika kosovskog premijera Kurtija antiamerička, podsjetivši da je za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa “trajao mir na području ’Zapadnog Balkana’, dok sada probleme stvara upravo Kurti”.

Grenell je danas na Tvitteru napisao da su „Joe Biden i Europljani prošlog tjedan povukli crvenu crtu“, rekavši da Kurti „mora odmah deeskalirati stanje i pokrenuti nove izbore“, no da im je ovaj „jutros pokazao srednji prst i dodatno eskalirao situaciju“. Još jedna crvena crta prijeđena je – zemlje ne poštuju Joea Bidena“, napisao je Grenell.

Američki senator Chris Murphy izjavio je danas u razgovoru za Atlantsko vijećeda su Kurtijeve odluke u posljednjih 30 dana dovele američke i druge vojnike NATO-a u nepotrebnu opasnost, izvijestili su „Izvjestitelji“. Upozorio je da takvo postupanje ne će donijeti nikakvo dobro Kosovu ni u pogledu njegova međunarodnog financiranja. „Mislim kako je vrlo važno da Kurti donosi teške odluke kako bi se postigao mir i krene na put normalizacije sa Srbijom. To je dobro za njegov narod, dobro je da Kosovo ima normalnije odnose sa Srbijom. Dobro je da Kosovo može u dobroj vjeri aplicirati za članstvo i u NATO-u i u EU-u, što se ne može dogoditi ako nastavi imati ovaj odnos zatezanja užeta sa Srbijom.“

Murphy i još dvojica senatora rekli su danas u razgovoru predsjedniku Vučiću kako od Srbije zahtijevaju (vojnu) suzdržanost i pozive na mir, jer da je to u najvećem interesu svih na Zapadnom Balkanu, navela su ta trojica u svom priopćenju.

Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić izjavila je danas za medije u Londonu, u koji došla u službeni posjet, da apelira na međunarodne partnere neka pomognu Beogradu da očuva mir i stabilnost te da inzistiraju  na provedbi svih sporazuma. Optužila je Kurtija da je „vukao poteze izravno suprotne onomu što stoji u Bruxelleskom sporazumu“.

Stanje u Mitrovici nakon uhićenja i okupljanja većeg broja građana poslije podne se smirilo, a okupljeni su se razišli. No dio tamošnjih Srba prosvjedovao nakon uhićenja Milenkovića pred kućom predsjednika “Srpske liste”, tražeći da im se obrati i optužujući ga da su i on i njegova “Srpska lista” i predsjednik Srbije Vučić ostavili tamošnje Srbe na cjedilu.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)