BRUXELLES / Borrellov ured predložio sankcije protiv Albina Kurtija i Vlade Kosova

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Ured visokog predstavnika Europske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella je sastavio prijedlog paketa mjera usmjerenih protiv Vlade Kosova i premijera Albina Kurtija za koje se smatra da nemaju političku volju da poduzmu neophodne mjere u pravcu deeskalacije situacije na sjeveru Kosova, javlja Radio Slobodna Europa.

Kako saznaju iz diplomatskih izvora, među predloženim mjerama koje je sačinio Borrellov ured je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokoj razini i bilateralne posjete (na Kosovu) osim onih koje su usmjerene na rješavanje krize na sjeveru zemlje.

Također, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za financijsku suradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Predlaže se i obustava značajnog financiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije prijedloga koje je Kosovo podnijelo na posljednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Glasnogovornik EU Peter Stano je potvrdio u utorak da je ured šefa europske diplomacije podijelio s državama članicama EU “nacrt mjera koje treba poduzeti ako premijer Kurti ne poduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija”.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obvezane sprovesti predložene mjere, ali se od njih svakako očekuje da ih ispoštuju.

Neki diplomatski izvori su nagovijestili da su pojedine države EU “već poduzele neke svoje mjere” koje su slične s nekim elementima u paketu prijedloga koji je sastavio ured Josepa Borrella.

EU je 3. lipnja zatražila od kosovskih vlasti da postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini općinskih zgrada na sjeveru Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici u četiri općine na sjeveru privremeno obavljaju dužnosti u drugim prostorijama mimo općinskih zgrada te da se što prije moguće raspišu prijevremeni izbori.

EU je također upozorila da je spremna poduzeti mjere protiv onih političara koji odbijaju poduzeti mjere ka smirivanju situacije.

Ove zahtjeve su šefu kosovske Vlade prenijeli i europski i američki izaslanici, Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar tijekom prošlotjedne posjete Prištini.

Međutim, kako je Radio Slobodna Europa javio, oni nisu dobili jamstva Kurtija da će svi zahtjevi biti ispoštovani.

Premijer Kosova Albin Kurti je 13. lipnja potvrdio da je predstavnicima KVINTA-e (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) prenio prijedlog za smanjenje tenzija na sjeveru Kosova te da je isti već proslijedio i Borrellu.

Kurtijev plan od pet točaka obuhvata identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare; povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabranu krivičnih djela protiv institucija Kosova.

Komentirajući sadržaj pisma, glasnogovornik EU Peter Stano je ocijenio da “do sada nismo vidjeli nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)