PRIJEDLOG ZA UKIDANJE TV-PRETPLATE

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Hrvatski građani svake godine plaćaju preko milijardu kuna pretplate za usluge Hrvatske radio-televizije, a da pritom nemaju nikakav utjecaj na program koji gledaju ili slušaju. Svako prijavljeno kućanstvo dužno je mjesečno izdvojiti 80 kuna, odnosno 10,62 eura, što na godišnjoj razini iznosi nezanemarivih 960 kuna (127 eura).

Mnogi građani nastoje izbjeći nametnutu obvezu, što čestodovodi do nepotrebnih sudskih sporova, u kojima najbolje prolaze „fiškali“,odnosno privilegirana odvjetnička društva.

Osim toga, televizijski program zrazito je ideološki pristran još od dolaska na vlast Račana i Mesića, koji su HTVpretvorili u pravu utvrdu lijevo-liberalnih fanatika; za „desničare“ tu
jednostavno nema mjesta!

Nezadovoljni pretplatnici, u nemogućnosti da se izbore za svoje interese, najčešće pribjegavaju pasivnom otporu, odnosno neplaćanju pretplate. Autor je već predložio način za rješavanje te anomalije (v.članak „Nema oporezivanja bez predstavljanja“, hkv, 31.1.2023.), koji bi Hrvatsku napokon odveo na put stvarne, pluralne demokracije.

Ukoliko bipolitičke stranke u Saboru postigle dogovor o reformi HRT-a (odnosno HTV-a),moglo bi se krenuti u potpunu izmjenu sustava financiranja naše javne kuće.
Najveća ušteda postigla bi se ukidanjem tv-pretplate i prebacivanjem troškova na državni proračun.

Milijuni kuna koji se sada troše na suvišne poslove obračunavanja pretplate, hvatanje „neplatiša“ i sudske postupke, mogli bi se usmjeriti na korisnije stvari, poput poboljšanja informativnog programa. Dio ljudi s HRT-a vjerojatno bi ostao bez posla, što, u uvjetima nestašice radne snage, i nije neki problem.No, kako napuniti državni proračun s dodatnih milijardu kuna?

Porez za 21. stoljeće„Nije smisao registra kućanstava uvođenje poreza na nekretnine, da smo to htjeli uvesti – to bismo rekli u izbornom programu.“ (Andrej Plenković u Saboru).

„Što se tiče poreza na nekretnine, on se sigurno neće donijeti u ovom mandatu. To ćemo se boriti kada za to dođe vrijeme.“ (AP na predstavljanju porezne reforme, 24.5.2023.)

O uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj se već dugo razmišlja, iako političari, a posebno vladajuće stranke, znaju da bi im uvođenje novog poreza moglo predstavljati uteg na izborima. Ni Plenkovićeva vlada u tome nije nikakav izuzetak; AP se do sada pokazao kao pasivan, plašljivi birokrat, nespreman za bilo kakve ozbiljnije reforme koje bi mogle uzburkati biračko tijelo.

Međutim,što bi se dogodilo kada bi vlada uvođenje novog poreza povezala s rasterećivanjem građanstva od parafiskalnih nameta? Zašto država ne bi na sebe preuzela financiranje HRT-a, a narasle proračunske troškove nadoknadila uvođenjem poreza na nekretnine?

Ukidanjem tv-pretplate siromašniji slojevistanovništva uštedjeli bi značajnu svotu novaca, a da ih, istovremeno, novi porez uopće ne bi pogodio. S druge strane, ni „bogatašima“ ne bi smio predstavljati problem UMJERENO oporezivanje luksuzne imovine, u prvom redu vikendica, vila i apartmana na Jadranu, (v. članak „Porez za spas nacije“, hkv,21.7.2022.), što preporučuje i misija MMF-a.

Još jedna velika prednost poreznereforme – kako napreduje rasprodaja obale strancima, tako se povećava i broj potencijalnih poreznih obveznika u inozemstvu, koji, putem novog poreza, mogu puniti hrvatski proračun prijeko potrebnim eurima. Što ima lošega u tome da, primjerice, stotinjak tisuća Slovenaca počne plaćati porez za objekte koje posjeduju na jadranskoj obali? Isto vrijedi za Austrijance, Nijemce,Talijane,Mađare, Čehe, Poljake…

Uvođenjem poreza na nekretnine povećali bi se prihodi proračuna za više stotina milijuna eura, što bi, u konačnici, omogućilo ozbiljno rasterećivanje i gospodarstva i stanovništva. Za siromašnije građane najveći učinak imalo bi ukidanje omražene TV- pretplate, a pluralizacija informativnog programa pozitivno bi utjecala na čitavo društvo. Ima li netko bolju ideju?

 

Dinko Pejčinović / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)