AMERIČKI PREDSJEDNIK BIDEN/Izbjegli smo ekonomski kolaps

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji iz Ovalnog ureda Bijele kuće u nakon što su oba doma Kongresa usvojila zakon za podizanje gornje granice duga SAD.

Sjedinjene Države tako su izbjegle potencijalni bankrot, odnosno nemogućnost države da nakon 5. lipnja ispuni svoje obveze prema investitorima, vojsci, umirovljenicima, bolnicama, zaposlenima u državnim službama, primateljima socijalne pomoći.

– Usvajanje sporazuma o proračunu bilo je ključno. Ulozi nisu mogli biti veći. Nitko nije dobio sve što je želio, ali američki je narod dobio ono što je trebao. Spriječili smo krizu i ekonomski kolaps. Režemo potrošnju i smanjujemo deficit. Zaštitili smo važne prioritete od socijalnog osiguranja, preko programa Medicare i Medicaide, do veterana, kao i naše transformacijsko ulaganje u infrastrukturu i čistu energiju, poručio je Biden.

Sporazum koji su ispregovarali predsjednik Biden i predsjednika Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy, politička je pobjeda za oba političara. Krenuli su s maksimalističkih pozicija, pregovarali su tjednima. Svaka je strana morala odustati od dijela zahtjeva, svatko je dobio ponešto. Radikalni konzervativci Republikanske stranke i progresivna struja Demokratske stranke nezadovoljni su usvojenim zakonom.

Trenutni javni dug Sjedinjenih Država veći je od 31 bilijun dolara. Predsjednik Biden želio je povećanje državne potrošnje za sedam posto u nastavku mandata. Republikanci su željeli rez od 20 posto, osim kada je riječ o Ministarstvu obrane. Prema usvojenom zakonu, potrošnja američke države u sljedeće dvije godine ostat će ista, iznimka su troškovi za obranu. Izdvajanja SAD za obranu u 2024. će rasti do 3 posto, a u 2025. za jedan posto.

Demokrati su uspjeli zadržati 369 milijardi dolara iz Zakona o suzbijanju inflacije za poticanje čiste, zelene energije.

Republikanci su željeli da se taj novac vrati u državnu blagajnu. Njihov zahtjev nije prihvaćen, ali su uspjeli progurati neke regulatorne promjene kada je riječ o ekološkim projektima.

Dio od 80 milijardi dolara koji je Bidenova administracija željela uložiti u modernizaciju i povećanje broja zaposlenih u Poreznoj upravi bit će upućen u druge vladine agencije i ministarstva.

Primatelji socijalne pomoći u obliku bonova za hranu morat će zadovoljiti strože kriterije, ali to se ne odnosi na veterane i beskućnike.

Gotovo 28 milijardi dolara koje je država izdvojila za pomoć tijekom pandemije, a koji nisu potrošeni, bit će vraćeno u državnu blagajnu.

Zakon završava i moratorij na otplatu studentskih kredita uveden u ožujku 2020. zbog COVID-a.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori