CRNA GORA/Hrvatska osudila poziv čelnika Tivta na bojkot predavanja o Domovinskom ratu

Vrijeme:1 min, 4 sec

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH oštro je u petak osudilo potez čelnika općine Tivat u Crnoj Gori koji je pozvao na bojkot predavanja o Domovinskom ratu, što je dovelo do manjeg prosvjeda predvođenog pravoslavnim svećenikom.

U Domu kulture Josip Marković u Donjoj Lastvi, u kojemu je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNVCG), održana su stručna, edukacijska predavanja o Domovinskom ratu namijenjena učiteljima hrvatske nastave u inozemstvu, učiteljima povijesti i svima zainteresiranima. Suorganizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo.

“Pozivi na bojkot su neprihvatljivi”
Bez ikakve prethodne komunikacije s predsjednikom HNVCG-a, predsjednik općine Tivat javno je pozvao građane na bojkot predavanja koje je ocijenio “bijednim pokušajem stjecanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI)”, a Domovinski rat nazvao građanskim i samu manifestaciju provokacijom dijela građana Tivta, kažu na Zrinjevcu.

Ministarstvo ističe da su takvi pozivi na bojkot, kao i prosvjed manjeg broja građana predvođenih lokalnim svećenikom Srpske pravoslavne crkve neprihvatljivi jer predstavljaju pokušaj zastrašivanja autohtonog hrvatskog puka, osobito pred parlamentarne izbore koji se održavaju 11. lipnja, a na koje samostalno izlazi (HGI).

Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u priopćenju.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori