BRICS-u (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) želi se pridružiti više od 20 zemalja

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

BRICS-u, koji okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku (JAR), žele se pridružiti i brojne druge države. O tomu je u četvrtak i petak na sastanku u Cape Townu, u JAR-u, uz ostale teme, raspravljalo pet ministara vanjskih poslova BRICS-a i 15 ministara pozvanih kao „prijatelji“ te skupine, izvijestili su mediji.

Usred geopolitičkih napetosti, ministri vanjskih poslova BRICS-a, među kojima je i ruski ministar Sergej Lavrov, uzeli su si za temu „razmišljanje o regionalnim i globalnim kretanjima“. Sastali su se da bi pripravili sastanak na vrhu BRICS-a, koji će se u kolovozu održati u Johannesburgu, ako mjesto događaja ne bude promijenjeno.

Naime, kao država stranka Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda (ICC), JAR bi imao obvezu uhititi ruskog predsjednika po ulasku u tu zemlju. No to se ne smatra vjerojatnim; ta država nastavlja težiti prijateljskim odnosima s Rusijom. Tim stručnjaka trenutno traži pravne načine za izbjegavanje uhićenja bez kršenja Rimskog statuta ICC-a. Navodno se, ipak, raspravlja i o premještanju sastanka na vrhu u Kinu ili Mozambik – upravo zato da bi se izbjeglo takvu prijepornu situaciju, dok se ovo ljeto očekuje eskalacija rata što ga Rusija vodi u Ukrajini.

Važna pitanja koja će se naći na sastanku na vrhu uključuju primanje novih članica i, dugoročno gledano, moguću zajedničku valutu. Južnoafrički veleposlanik za BRICS, Anil Sooklal, objavio je da je više od 20 zemalja podnijelo formalne ili neformalne zahtjeve za pristup, uključujući Venezuelu, Saudijsku Arabiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate. Interes za to pokazuje rastuće povjerenje u skupinu država koje se zauzimaju za reformu multilateralnog sustava kako bi vlade „Globalnog juga“ (manje razvijeni i nerazvijeni dijelovi svijeta) dobile više prava glasa u međunarodnoj zajednici.

Osvrnuvši se na rat u Ukrajini, veleposlanik je rekao da će se ministri vanjskih poslova baviti tim, ali i drugim sukobima u svijetu. Skupina država načelno se zauzima za „miroljubiva rješenja kroz politički dijalog“ Rusija je dio „BRICS-ove obitelji“, u kojoj su sve države članice ravnopravne, stajalište je čitave skupine. Na sastanak je pozvano još 15 ministara vanjskih poslova iz Afrike i drugih dijelova svijeta, u svojstvu „prijatelja BRICS-a“. Kina je u JAR poslala zamjenika ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxua.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)