Hrvatski vatrogasci na hodočašću u Mariji Bistrici; došla i izaslanstva iz Slovenije i Čilea

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Oko 2000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske sudjelovalo je u nedjelju na 24. hodočašću vatrogasaca u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, a prvi put na hodočašćima vatrogasaca sudjelovala su izaslanstva vatrogasaca iz Slovenije i Čilea, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Vatrogasna služba pokazuje se u razdoblju pojačanih požara i poplava, za živote opasnih posljedica potresa i drugih prirodnih nepogoda i od ljudi prouzročnih nesreća još važnijom nego inače, uz Hitnu pomoć i policiju te Civilnu zaštitu, Hrvatsku gorsku službu spašavanja, dobrotvorne ustanove i druge službe i udruge koje pomažu ljudima u prijekoj potrebi.

Hrvatske vatrogasce na hodočašću predvodio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, koji je pozdravio hodočasnike i goste. “Želim da iz ovog Svetišta odete puni plamena, plamena hrabrosti i dobrote što i krasi  naše hrvatske vatrogasce”, rekao  je, a ujedno je pripadnicima Hrvatske vojske čestitao Dan oružanih snaga.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u RH msgr. Jure Bogdan, u koncelebraciji s rektorom Svetišta preč. Domagojem Matoševićem, koji je u pozdravnoj riječi istaknuo je da službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom.

Vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, koji je predvodio misu, rekao je vatrogascima da je njihova profesija, zvanje i djelovanje na osobit način u službi života. “Vi ne dovodite ljude u opasnost, nego ih spašavate iz bezizlaznih situacija. Vi ne potpirujete vatru među ljudima, nego gasite požare. Vi ne gledate vlastitu korist i dobrobit, nego ste velikodušni i izlažete se opasnostima kako biste drugima pomogli. Službu vatrogasca s punim pravom možemo nazvati duboko ljudskom i duboko kršćanskom. Hvala vam na svemu što činite za sve nas”, istaknuo je u propovijedi vojni ordinarij.

Nazočni su bili i izaslanik predsjednika države Dragan Lozančić, izaslanik ministra obrane Josip Cigula, izaslanik MUP-a Darko Majstorović, predsjednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, zamjenik predsjednika HVZ-a i zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Stjepan Skuliber i Marijan Lovrenčić.

Prije početka misnog slavlja hodočasnike i goste pozdravili su načelnik Marije Bistrice Josip Milički i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar,  a obratio im se i istarski župan Boris Miletić. Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Petir istaknula je u pozdravnoj riječi da je kao pripadnica hrvatske vatrogasne obitelji ponosna radom vatrogasaca, istaknuvši krjeposti koje ih rese i koje na mlade djeluju odgojno: požrtvovnost, solidarnost, humanost, čovjekoljublje, volonterstvo.  Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila je vatrogascima na naporima, krjepostima i požrtvovnosti koje ulažu u očuvanje nacionalnih bogatstava i ljudskih života.

 

Hrvatska vatrogasna zajednica/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)