Biden otkazao posjet Australiji jer mora razgovarati o američkom dugu; Australija odgovorila otkazivanje sastanka QUAD

Vrijeme:3 min, 6 sec

 

Kriza koja se razvija oko gornje granice duga SAD-a potaknula je američkog predsjednika Joea Bidena u utorak da odgodi planove za posjet Papui Novoj Gvineji i Australiji, prekinuvši nadolazeće putovanje u Aziju kako bi se mogao vratiti u Washington, prenosi Reuters.

Biden će ipak otići u srijedu u Hirošimu kako bi prisustvovao trodnevnom summitu G7. Nakon toga, trebao je biti prvi američki predsjednik koji je posjetio Papuu Novu Gvineju.

U glavnom gradu Papue Nove Gvineje Port Moresbyju trebao je prisustvovati potpisivanju novog strateškog sporazuma s Mikronezijom i sastati se s čelnicima 18 pacifičkih otoka.

Biden je u Sydneyu planirao prisustvovati sastanku skupine QUAD koju čine SAD, Japan, Australija i Indija. Skupina je osnovana sa ciljem suprotstavljanja rastućem utjecaju Kine u indopacifičkoj regiji.

Biden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom kako bi objasnio svoju odluku. “Neplaćanje duga jednostavno nije opcija”, rekao je Biden koji je u pregovorima s republikancima u Kongresu. Ti pregovori unutar SAD su mu bitniji i hitniji od posjeta Australiji.

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da će se Biden moći sastati s Albaneseom i indijskim premijerom Narendrom Modijem dok bude u Hirošimi. Tamo ima planirane i susrete s čelnicima Japana i Južne Koreje.

Bidenov tim također je razgovarao s čelnicima Papue Nove Gvineje kako bi ih obavijestio o svojoj odluci, priopćila je Bijela kuća. Veleposlanstvo Papue Nove Gvineje nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o odgodi.

Albanese je u priopćenju rekao da se Biden ispričao što nije mogao posjetiti Australiju i da će nastojati doći u Australiju prvom prilikom. Također je rekao da će kasnije ove godine posjetiti Washington u državnom posjetu Sjedinjenim Državama.

Američko ministarstvo financija je procijenilo da će Sjedinjene Države već 1. lipnja pasti u bankrot ako Kongres ne podigne gornju granicu duga.

Gregory Poling, stručnjak za Aziju pri washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da bi ograničenje Bidenovog putovanja bilo udarac Papui Novoj Gvineji i Bidenovim naporima da pridobije pacifičke otočne zemlje suočene sa sve većom konkurencijom iz Kine.

”Siguran sam da će Bijela kuća pronaći načina da se to nadoknadi partnerima u kratkom roku. Ali to je dodatni dokaz da američka domaća disfunkcionalnost slabi SAD u inozemstvu”, rekao je.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je danas da se samit skupine QUAD neće održati sljedeći tjedan u Sydneyu bez američkog predsjednika Joea Bidena.

Albanese je rekao da će se čelnici Australije, Sjedinjenih Država, Indije i Japana umjesto toga sastati na skupu G7 u Japanu ovaj vikend, nakon što je Biden otkazao put u Sydney u drugom dijelu svojeg predstojećeg putovanja u Aziju, koje je također trebalo uključivati posjet Papui Novoj Gvineji.

“Sastanak čelnika Quada neće se sljedeći tjedan održati u Sydneyu. Raspravu između čelnika Quada održat ćemo u Japanu”, rekao je Albanese na konferenciji za novinare. Bilateralni program u Sydneyju s indijskim premijerom Narendrom Modijem mogao bi se održati sljedeći tjedan, rekao je Albanese. Albanese nije komentirao hoće li japanski premijer Fumio Kishida ipak posjetiti Sydney sljedeći tjedan.

Quad je neformalna skupina koja promovira otvoreni Indo-Pacifik. Peking to vidi kao pokušaj odbijanja njegova rastućeg utjecaja u regiji.

Viši suradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude rekao je da bi otkazivanje Bidenova posjeta Papui Novoj Gvineji, što bi bio prvi posjet jednog američkog predsjednika neovisnoj pacifičkoj otočnoj državi, moglo unazaditi bitku Washingtona za utjecaj s Pekingom u regiji.

“Mantra u regiji je samo pojaviti se. Pojaviti se znači pola uspjeha. Kina se stalno pojavljuje…”, rekao je Maude, bivši čelnik australske obavještajne službe, na panel raspravi o Quadu u srijedu.
Indija i Australija nisu dio skupine sedam bogatih država G7 – UK, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država, ali su pozvane da prisustvuju samitu u Japanu.

 

geopolitika.news / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)