POLITIČKI FORUM U SARAJEVU KRIŠTO: Na forumu ispoštovana ustavna struktura BiH, dobili smo signal da je BiH mjesto u EU

Vrijeme:3 min, 37 sec

 

– Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto dopredsjedavao je Političkim forumom na visokoj razini upriličenom u Sarajevu, nakon kojeg je rečeno da je iskazana jasna spremnost za ispunjavanje reformi za europske integracije.

Na forumu su sudjelovali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma Parlamentarne skupštine BiH, premijeri entiteta, županija u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH, prenosi Fena.

Várhelyi je naglasio da su danas u Sarajevu s jednim zadatkom, a to je kako bi se održao forum koji zvuči kao još jedna birokratska priča i kao da nije veoma važan sastanak zanimljiv za građane Bosne i Hercegovine, ali njime je obilježen početak drugačijeg pristupa i ubrzanja puta BiH, zemlje kandidatkinje, ka Europskoj uniji.

Podsjetio je da je Komisija prošle godine predložila kandidatski status za BiH koji je podržan i usvojen, a bio je to jasan signal nade iz Europske unije jer vjeruju da građani BiH zaslužuju biti u Europskoj uniji što znači da BiH očekuju u EU kao članicu.

– Moja tajna očekivanja su da će biti još i bolje i danas sam se uvjerio da je to opravdano novoformiranom vladom BiH na državnoj razini u rekordnom roku, usvojen je proračun prije nego ikad prije, a formirana je i Vlada Federacije BiH nakon pet godina – kazao je Várhelyi.

Olivér Várhelyi 

Istaknuo je da je nakon današnjih razgovara potvrđeno da je kandidatski status bio poticaj da se već vidi napredak zbog čega je izrazio uvjerenje da će nakon današnjeg sastanka biti omogućeno ispunjenja osam najvažnijih uvjeta odnosno reformi najvažnijih za BiH.

– Vidimo aktivnosti vlade koje rade na stvarima koje su čekale godinama i to nas vodi daljnjim reformama. Predsjedavajuća Krišto pravi razliku, njena vlada, uvjeren sam, donijet će rezultate – podvukao je Várhelyi.

Kaže da su se obavezali sa svim političkim predstavnicima da rade na reformama jer su svi ustavni politički predstavnici bili tu, a Krišto je predstavila jasan plan i agendu kako raditi na osam reformi.

Ističe da sada postoji konkretan plan i prioriteti su jasno definirani, a tiču se oblasti vladavine prava i drugih oblasti, no sada postoji novi konsenzus i današnji forum je dio tog novonastajućeg konsenzusa što je potrebno kako bi BiH ispunila obaveze u kontekstu kandidatskog statusa.

– Ova godina bi mogla biti izuzetna godina u kojoj nema izbora i biti prekretnica te bi EU mogla poduzeti strategijski proces pridruženja. Ako bude rezultata možemo ubrzati put BiH ka EU, ali nema prečica niti popuštanja sve mora biti ispunjeno i to važi za svaku zemlju kandidatkinju – zaključio je europski povjerenik.

Na pitanje kako EU gleda na današnju najavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će posjetiti Rusiju i susresti se s predsjednikom Vladimirom Putinom, Várhelyi je jasno kazao da saveznici EU ne odlaze u Rusiju.

Borjana Krišto i Olivér Várhelyi 

Presjeateljia Vijeća ministara Borjana Krišto kazala je da je današnji forum i dijalog održan uz poštovanje ustavne strukture BiH, ocjenjujući da je to način kako BiH treba raditi, dodajući da je iskazala spremnost za europske integracije.

– Jasno smo pokazali i dobili signal od Europske unije da je BiH mjesto u europskoj obitelji i dio je europskih integracijskih procesa, pokazalo se i to na čemu treba raditi. BiH je dobila avans u kandidatskom statusu jer postoji mnogo uvjeta koji se moraju ispuniti – pojasnila je Krišto nakon sastanka.

Kaže da je danas pokazana spremnost svih političkih predstavnika za integracijske proces kroz ovakvu formu i dijalog i to je ohrabrenje za osiguranje političke stabilnosti u BiH i kretanje prema Europskoj uniji, a EU će pružiti svaki vid pomoći i financijsku i stručnu.

– Ohrabreni smo s onim što smo uradili i napravili smo veliki iskorak na EU putu, kazavši jasno što nam je fokus. Ugasili smo dinamiku kojom ćemo to uraditi i ona će kroz mjesec dana biti usvojena na Mehanizmu koordinacije – zaključila je Krišto.

U preporuci za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini iz listopaa 2022. godine, Europska komisija je navela spremnost za dalju podršku naporima BiH na njenom europskom putu kroz uspostavu Političkog foruma na visokom nivou s ciljem praćenja provedbe koraka iz preporuke i izvještavanja o postignutom napretku na terenu.

Komisija će u listopau u sklopu paketa proširenja za 2023. godinu ponovo izvijestiti o stanju provedbe 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo