SVETAC DANA”Sveti Izidor ratar”

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Španjolski težak. Zaštitnik ratara i zemljoradnika. Postao je uzorom molitve i teškoga rada. Isticao se velikom ljubavlju i samilošću prema siromasima i životinjama. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja.

Svetac kojega danas slavimo služi na čast seljačkom staležu kao uzor i zagovornik. Sveti Izidor Labrador, kako ga nazivaju Španjolci, ujedno je i zaštitnik grada Madrida.Rođen je oko 1080. u obitelji skromnih, jednostavnih i siromašnih ljudi. Od malih je nogu radio kao nadničar na tuđim poljima. Prije odlaska na polje svako je jutro bio na misi i preporučivao se Isusu i Mariji. Kad je ostao siroče, počeo je raditi na poljima bogatog posjednika koji ga je jako zavolio zbog vjernosti i radinosti. To se drugim slugama nije svidjelo pa su ga počeli ogovarati. No, on im je od srca praštao, pokazujući dubinu svoga predanja Kristu.

Kad su Almoravidi osvojili Madrid, Izidor je s imanja pobjegao u Torrelagunu, u kojoj se nakon nekog vremena i oženio. I tu je radio kod bogatog zemljoposjednika, ali je i taj povjerovao podvalama Izidorovih neprijatelja. U teškim okolnostima Izidor se sa svojom suprugom vježbao u kreposti. Nakon promijenjenih okolnosti u Madridu, vraća se i posao nalazi kod drugog imućnika. I on ga je cijenio zbog djela i života. Doskora je Izidor postavljen za glavnog upravitelja velikog imanja.

Budući da je i tu bilo zavidnika koji su ga optuživali da ne radi dovoljno nego samo moli, jednog dana pođe gospodar na njivu kamo je otišao Izidor i nađe da anđeli upravljaju plugom, a Izidor moli. Tako je Bog proslavio svoga vjernog slugu, a zemljoposjednik ga je još više cijenio. Taj prizor na njivi oslikali su mnogi slikari. Izidor je umro na glasu svetosti oko 1130. godine. Najprije je pokopan na groblju sv. Andrije, a potom je njegovo tijelo preneseno u crkvu u kojoj je kršten. Blaženim ga je proglasio 1619. papa Pavao V, a svetim 1622. papa Grgur XV. U Zagrebu su isusovci u XVII. osnovali i vodili Bratovštinu svetoga Izidora, koja je okupljala mnoge seljake iz okolice grada. Zazivaju ga pri smrti djece, a zaštitnik je Madrida, sela, seljaka, zemljoradnika, težaka, nadničara, farmera, rančera, orača, slugu, stoke te mnogih ustanova.

Sretan imendan slavljenicima! Neka vas prati zagovor sv. Izidora kod Gospodina.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)