Featured Video Play Icon

REAKCIJE AKADEMIK LJUBIĆ/Znam da su pripadnici HVO-a gađali Stari most ali ga nisu mogli srušiti, a zna se i kako je srušen

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Akademik Franjo Ljubić reagirao je na tekst Avde Avdića, objavljen na portalu Istraga.ba, pod nazivom ‘”Snimak rušenja Starog ne može pokvariti idilu; Hrvatsko cvijeće zaliveno Neretvom”, kojeg su prenijeli sarajevski mediji bliski SDFA.

Ljubić u reakciji koju prenosi Hrvatski Medijski Servis, kaže kako ne znam može li snimak rušenja Starog mosta u Mostaru pokvariti idilu među političarima i biračima “omrznuti” političara na čije se ponašanje i postupke odnosi, ali znam da taj tekst nije za one kojima odgovara istina, koji ne žele krivotvoriti povijest, koji teže istinskom pomirenju i dobrim odnosima izjedaju bošnjačkog i hrvatskog naroda, a živjet nam je, napominje, zajedno.

-Znam i da većini hrvatskog i bošnjačkog naroda odgovaraju miran život i dobrosusjedski odnosi i mislim da bi mediji koji nisu režimski trebali to podržavati, promovirati i poticati, a od toga nema ništa u navedenom tekstu. Očito je namijenjen onima koji nisu za pomirenje medu ljudima i narodima i autor ili autori teksta znaju kome su ga namijenili i zašto, a čitatelji mogu samo naganjati i pretpostavljati tko stoji iza njih.

Ne znam je li snimak rušenja Starog mosta autentičan ili nije i je li ga snimio netko iz Hrvatske ili Zagreba ili nije, ali znam da ono nije snimak koji pokazuje trenutak rušenja i kako je padao u Neretvu.

Ne znam je li taj snimak vidio autor teksta, a siguran sam da ga mogu pronaći, dobiti i objaviti ako to žele i mislim da neće jer im ne odgovara istina, da bi mogli manipulirati s drugima.

Ni ja ne znam cijelu istinu o tome, ali znam da su pripadnici HVO-a gađali most topovskim granatama s ciljem da ga sruše, da je Haški sud presudio jesu li imali valjanih razloga za to i da se most srušio od eksploziva koji je bio postavljen pod njegov temelj na lijevoj obali Neretve koja je bila pod nadzorom ABiH.

O rušenju eksplozivom znam malo, onoliko koliko sam naučio od oca vadeći kamen iz zemlje i obrađujući ga za zidanje i u JNA, ali znam da ga granata nije mogla srušiti ako ga nije pogodila u svod, ”ćemer” i da ga je tu pogodila pao bi mu jedan ili oba kraka, a ne bi se urušio ni jedan temelj.

Znam i da su eksploziv mogle upaliti granate ako su ga pogodile i ako je bio postavljen s vanjske strane temelja okrenutog u pravcu odakle su ispaljivane, a nisam siguran da su ga na to mjesto mogli postaviti pripadnici HVO-a, navodi akademik Ljubić u svojoj reakciji.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)