Ministar Banožić pripadnicima 39.HRVCON-a/Vi ste razlog zbog kojeg nastavljamo stvarati modernu HV

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

NATO-ova operacija KFOR od posebnog je značaja za Republiku Hrvatsku, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u četvrtak 11. svibnja 2023. u kninskoj vojarni “4. gardijske brigade Pauci”, s pripadnicima 39. hrvatskog kontingenta (HRVCON) uoči njihovog odlaska u operaciju potpore miru KFOR (Kosovo Force) na Kosovu.

Istaknuvši zadovoljstvo što ima prigodu pozdraviti pripadnike kontingenta prije odlaska u područje operacije i osobno se uvjeriti u njihovu spremnost i profesionalizam, ministar Banožić poželio im je sretan put i uspješno izvršavanje svih zadaća uz poruku da stoji uz svakog od njih i da su im vrata Ministarstva obrane uvijek otvorena.

“Neka vam timski duh bude nit vodilja u svim zadacima koji se pred vas postave jer vjerujem kako zajedništvo pomaže u savladavanju i onih najtežih prepreka”, poručio je istaknuvši da operacija u koju odlaze ima poseban značaj za Republiku Hrvatsku, obzirom da se nalazi u neposrednom susjedstvu te događaji na tom području mogu imati posebne implikacije na cijelu regiju.

U tom smislu istaknuo je vrlo važnu ulogu cijelog kontingenta i odgovornost svakog pojedinca poručivši kako ne sumnja da će svi skupa i ovaj put pokazati izvrsnost i profesionalizam Hrvatskog vojnika. “Dajte najbolje od sebe, stječite nova znanja i iskustva. Nadograđujte se i neumorno radite na svemu što će pridonijeti razvoju vaših vojničkih znanja i vještina” rekao je poručivši kako je snažan vojnik središte obrambenog sustava, a snažni vojnici kao kolektiv, najveća snaga jedne vojske.

“Upravo zbog toga, zbog svih vas danas ovdje, nastavit ćemo opremati našu Hrvatsku vojsku najsuvremenijim tehnologijama i učiniti sve da se poboljša vaš status i materijalna prava”, rekao je ministar.

U kontekstu aktualnih sigurnosnih izazova ministar je rekao kako svjedočimo događajima koji pokazuju da se sigurnost i stabilnost ne smiju uzeti zdravo za gotovo te pozvao pripadnike da vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti svojih kolega. “Čuvajte sebe, čuvajte jedni druge jer kod kuće čekaju vaše obitelji i prijatelji. I imajte uvijek na umu koliko je velika njihova uloga u vašem vojničkom pozivu”, rekao je ministar pripadnicima HRVCON-a.

Zapovjednik kontingenta, brigadir Tomislav Kaštelan rekao je kako će 39. HRVCON ukupno brojati 151 pripadnika OS RH, od kojih su glavnina snaga pripadnici 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Izvijestio je ministra o aktivnostima koje kontingent očekuje u području operacije te poručio kako su svi pripadnici spremni i odlično uvježbani i obučeni za profesionalno izvršavanje svih zadaća.

Pripadnike 39. HRVCON-a uočio odlaska u područje operacije blagoslovio je vojni kapelan Josip Kešinović.

 

morh.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)