Sv. Dominik Savio – zaštitnik žena u blagoslovljenom stanju

Vrijeme:7 min, 35 sec

 

Nekada se u nekim hrvatskim krajevima za trudnicu reklo: „Žena je u blagoslovljenom stanju, ili samo „Ona je u blagoslovljenom stanju“. Danas se rijetko u našim svakodnevnim komunikacijama čuju te  tvrdnje vezane uz ženu koja je trudna. Što je razlog tome teško je znati. Vjerojatno se odnos sasvim priprostih ljudi, pa i onih koji su intelektualci promijenio prema trudnicama. U starozavjetnim vremenima, velika obitelj s mnoštvo sinova i kćeri bila je pokazatelj Božjeg blagoslova i izražavanja božanske naklonosti. (Postanak 33, 5; Ponovljeni zakon 7, 13-14; Jošua 24, 3) U Postanku 1, 28 Bog je zapovjedio svome narodu neka ”bude plodan i neka se množi”.

Nakon potopa, Bog je rekao Noi: „Plodite se i množite i zemlju napunite.“ (Postanak 9, 1) Kao Božji narod saveza, drevni Hebreji cijenili su važnost rađanja. Važnost rađanja, važnost obitelji sa brojnom djecom se s vremenom potpuno izmijenio. Za neke su ljude i obitelji djeca postala „teret“, te kažu tko će ih prehraniti i školovati. Mi ne možemo imati puno djece. Čuo sam i druge uzrečice: Mala djeca su mala briga, a velika djeca velika briga.“ Dakle djeca su postala „teret i velika briga“. Da je brojna obitelj sa više djece blagoslov Božji, to rijetko tko vjeruje i tako razmišlja.

Mudre Izreke 23, 22-25 – o roditeljima i roditeljki

Slušaj svoga oca, svoga roditelja,

i ne prezri majku kad ostari.

Pribavi istinu i ne prodaji je,

steci mudrost, pouku i razbor.

Radovat će se otac pravednikov,

i roditelj će se mudroga veseliti.

Neka se veseli otac tvoj i majka tvoja,

i neka se raduje roditeljka tvoja.

Malo tko danas razmišlja i u duhu ovih mudrih izreka zapisanih u Starom zavjetu. A isto tako malo tko zna da je sv. Dominik Savio zaštitnik trudnica, mladih, ministranata, nevino osuđenih.

Sveti Dominik Savio – zaštitnik mladih

Rođen  2. travnja 1842. San Giovanni, Riva. Preminuo 9. ožujka 1857. u Mondonio, Italija. Proglašen slugom Božjim            1908., beatificiran 5. ožujka 1950. Kanoniziran – proglašen svetim 12. lipnja 1954. Kalendarski se njegov spomendan slavi 6. svibnja.

PSALAM 127 (126) Predanje Providnosti – „Trudnoća je Jahvina nagrada“

Salomonova.

Ako Jahve kuću ne gradi,

uzalud se muče graditelji.

Ako Jahve grad ne čuva,

uzalud stražar bdi.

 

Uzalud vam je ustat’ prije zore

i dugo u noć sjediti,

vi što jedete kruh muke:

miljenicima svojim u snu on daje.

 

Evo: sinovi su Jahvin dar,

plod utrobe njegova je nagrada.

Strelica u ruci ratnika –

to su sinovi mladosti.

 

5 Blago čovjeku koji njima napuni tobolac,

neće se postidjeti

kad se preo bude s dušmanom na vratima.

Kratki životopis sv. Dominika

Rodio se u Italiji 1842. godine. Od ranog djetinjstva je iskazivao veliku pobožnost. Još kao četverogodišnjeg dječaka majka ga je zatekla kako se u jednom kutu moli pognute glave i sklopljenih ruku duboko iz srca. S pet godina postao je ministrantom. Pričestio se je sa sedam godina. Za boravka u školi učinio je djelo zbog čega ga se uzima za zaštitnika nepravedno optuženih. To je bilo kad su jedne zime dvojica dječaka napunila školsku peć snijegom i gnojivom. Ta su dvojica pred učiteljem optužila Dominika za to. Bio je kažnjen pred cijelim razredom, no Dominik nije rekao tko su pravi krivci. Poslije se doznalo što je bila istina. Kad je svećenik-učitelj Savija pitao zašto nije rekao da je nevin, izjavio je da je “nasljedovao našeg Gospodina Isusa Krista koji je šutio dok su ga optuživali i razapinjali.” Kao dvanaestogodišnjak 1854. pošao je u školu koju je vodio sveti Ivan don Bosco. Ondje se iskazao velikom pobožnošću, a Ivan don Bosco je odmah u njemu prepoznao velikog vjernika. Savio je u Boscovom oratoriju nakon samo tri godine boravka ostavio neizbrisiv trag i podigao ugled don Boscova odgojnog sustava. Devet mjeseci prije nego što je umro utemeljio je društvo Bezgrešne i sastavio mu pravila koja odaju visoku duhovnost i neobičnu duhovnu zrelost. S 15 godina teško se razbolio, i bio je poslan kući na liječenje. Zdravlje mu se još više pogoršalo te je umro u Mondoniju 9. ožujka 1857. Kuća i radionica njegovih roditelja još su danas dobro sačuvani i predmet štovanja omladine i odraslih, naročito majki, koje se zahvaljuju njegovu zagovoru za sretan porođaj. Godine 1908. pokrenut je postupak za beatifikaciju. Krajem listopada 1914. tijelo mu je preneseno u baziliku Marije Pomoćnice u Torinu. Godine 1933. papa Pio XI. ga je proglasio časnim Božjim slugom. Papa Pio XII. proglasio ga je svete godine 1950. blaženim i poslije svecem, na 12. lipnja marijanske godine 1954. Zaštitnik je mladih, zaštitnik je dječačkih zborova, ministranata i nepravedno optuženih, trudnica pri porođaju. Njegov spomendan se svetkovao se do II. Vatikanskog koncila 9. ožujka, a poslije koncila na želju salezijanaca slavi se 6. svibnja.

Sv. Dominik Savio – zaštitnik trudnica

Poznato je da je Dominik zaštitnik ministranata. Manje je poznato da je on zaštitnik trudnica, zaštitnik sretnog poroda. Kako je došlo do toga da on kod Boga zagovara trudnice, osobito one s teškim porodom? Ovom događaju svjedočila je Dominikova najmlađa sestra, koja je rođena kao deseto i posljednje dijete u obitelji, u kojoj je Dominik bio prvorođenac, a brata nije ni poznavala. Njezina se priča uvijek pričala u obitelji:

  1. rujna 1856., šest mjeseci prije svoje rane smrti, Dominik se ujutro najavio don Boscu:

– Dopusti mi da odem kući za jedan dan.

– Zašto?

– Majka mi je bolesna i Djevica Marija želi je ozdraviti.

– Kako znaš?

– Znam.

– Jesu li ti pisali?

– Ne, ali znam.

Don Bosco je već znao da Dominik ne skriva tajnu bez razloga, pa nije dalje kopao i ispitivao.

– Pa idi onda; evo ti za putne troškove.

Majka mu je u to vrijeme bila trudna i stanje joj se naglo pogoršalo. Dominik je sjeo u putnu kočiju, sišao u Castelnuovu i krenuo pješice u otprilike četiri kilometra udaljen Mondonio, gdje je susreo oca Karla koji je žurio po liječnika.

– Kamo ideš, Minch? (Minche je bilo je Dominikovo ime od milja)

– Posjetiti mamu.

– Nije primjereno da je dječak posjećuje u takvom stanju, jer je majka jako bolesna, a ugroženo je i dijete na porodu. Ne, ne idi sada! – rekao mu je otac odlučnim glasom. – Svratite kod svoje bake ovdje u Ranello (koji se nalazi kilometar prije Mondonija). Ipak, Dominik je nastavio svojim putem. Tada prvi put nije poslušao oca. U kući je nastala velika strka. Djecu su odveli iz kuće, susjedi su dolazili i odlazili. Iznenadili su se kada se Dominik pojavio i nisu mu dopustili da uznemirava bolesnu majku. Samo je rekao:  Znam da je bolesna, upravo sam je zato i došao posjetiti. I već je otrčao u majčinu sobu. I majka se začudila: “Kako ti ovdje Minche?” Dobro sam, pusti me sad, nazvat ću te kasnije.” “Dobro, idem, prvo samo jedan poljubac!” Stavio joj je ruke oko vrata i poljubio je. Navečer je već bio u oratoriju. Majka se odmah osjećala bolje. Ubrzo je stigao otac s liječnikom i zaprepašteno primijetio da je već sve u redu, majka je dobro, a uz nju je i novorođenče Maria-Katarina. Susjedi su ih radosno okružili, a oko majčina vrata primijetili su neobičnu traku na koju je bilo pričvršćeno nešto svileno nalik na škapular.  Sigurno mi ga je Minche stavio oko vrata – objasnila je njegova majka Brigita – kad me htio zagrliti. Čim je stigao u Torino, Dominik se javio svećeniku i ravnatelju Ivanu don Boscu, a na pitanje: „Kako ti je majka?“ spremno je odgovorio: „Već je ozdravila, Djevica Marija ju je ozdravila“. Tereza Savio, kada je o tome svjedočila pod prisegom, ispričala je daljnju sudbinu privjeska, koji je njezina majka poklonila drugim mladim majkama kada su bile u sličnoj situaciji. Sretan ishod pripisivali su uslišanoj molitvi, preko koje je došlo nebesko posredovanje. Tereza je i sama iskusila njegove učinke. Već sam bila izgubila svu snagu, više nije bilo nade za oporavak. Čim sam stavila privjesak iz Mondonija, dobila sam snagu i život mi se vratio.”

Tri vrlo lijepa citata sv. Dominika Savija

“Radije smrt, nego grijeh!”

“Ako ne vidiš ništa loše (u ružnim stvarima) onda je još gore. To znači da si se navikao da gledaš sramotne stvari i da si duboko zaglibio u zlo!”

“Moji će prijatelji biti Isus i Marija.”

Molitva svetom Dominiku Saviju

O sveti Dominiče Savio,

koji si u don Boscovoj školi naučio korake mladenačke svetosti,

pomozi nam nasljedovati tvoju ljubav prema Isusu,

tvoju pobožnost prema Mariji, tvoj apostolski žar za duše;

daj da i mi prihvatimo tvoje geslo „Radije umrijeti nego sagriješiti!“.

Ti koji si po don Boscovu vodstvu u molitvi,

požrtvovnosti i radosti u kratkoj životnoj dobi postigao savršenstvo,

daruj i nama polet i ustrajnost u služenju Gospodinu.

Zaštiti sve mlade koje susrećemo da rastu u čistoći i velikodušnosti,

u otvorenom dijalogu s roditeljima i odgojiteljima,

da budu nositelji novosti i radosti života.

Daj da i mi, poput don Bosca,

budemo prijatelji Božji i prijatelji mladih, istinski odgojitelji u vjeri,

kako bi naš odgojni rad dao plodove milosti i svetosti.

Gospodine, Bože života i radosti,

ti si svojoj Crkvi darovao Dominika Savija kao znak mladenačke nade i svetosti,

daj da naši mladi poput sv. Dominika rastu u čistoći i ljubavi,

a nama udijeli milost da poput don Bosca

budemo istinski odgojitelji u vjeri, sijači radosti i svetosti.

Amen.

 

Vladimir Trkmić /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)