Featured Video Play Icon

PRATITE UŽIVO NA HMS/Sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada FBiH počela pauzom

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

U 14 sati i 15 minuta počela je sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada FBiH koju je jučer imenovala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara uz suglasnost dopredsjednika Igora Stojanovića. Suglasnost na odluku nije dao drugi dopredsjednik FBiH SDA-ov Refik Lendo, ali je odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta koja je objavljena sinoć omogućeno da Vlada bude potvrđena i bez njegove suglasnosti, izvještava Hrvatski Medijski Servis.

IZ MINUTE U MINUTU

14: 42 Marinković Lepić: Oporba će koristiti sve poslovničke mogućnosti da se ovo otegne

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić izjavila je u pauzi sjednice kako su spremni na to da ovo bude jedna iscrpljujuća sjednica.

“Vjerujem da će klubovi SDA i DF koristiti sve poslovničke mogućnosti da otegnu. Ovo je jedna od njih. Krenulo je, vidjet ćemo. Mi smo tu, došli smo da okončamo ove epopeje koja traje nekoliko mjeseci i nadam se da ćemo to uspješno okončati i raditi u korist građana”, kazala je.

Napomenuka je da svaki klub zastupnika može tražiti pauzu, a očekuje kako će to raditi samo oporbeni klubovi.

“Očekujemo najmanje još dvije pauze”, dodala je.

Istakla je kako se nada da se neće scene iz ranijih razdoblja ponoviti kazavši kako je SDA odgovorna zbog toga što veliki broj policijskih službenika osigurava zastupnike.

14.20 Odmah nakon što je predsjedavajuća Doma Mirjana Marinković Lepić pročitala dnevni red sjednica predsjednik Kluba zastupnika SDA Mirsada Zaimović zatražio je pauzu od pola sata što je i odobreno.

14: 00 U i oko zgrade Federalnog parlamenta su prisutne jake policijske snage zbog prosvijeda na koje su pozvali SDA i DF nezadovoljni Schmidtovom odlukom i prijetnji dužnosnika SDA zastupnicima koji podrže novu Federalnu vladu, te poziva na “okupaciju” parlamenta.

Novu Vladu, čine kadrovi Trojke ( SDP BiH, Narod i pravda i Naša stranka, te HDZ BiH HDZ 1990 i HNP-a, a novu vladu, prema riječima budućeg premijera Nermina Nikšića trebalo bi podržati više od 50 zastupnika. Nikšić je na konferenciji za novinare Trojke kazao kako se vrše ogromni pritisci na zastupnike, te nude višemilijunski iznosi da ne glasaju za novu Vladu.

Pratite uživo prijenos sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Osim kratkoroćnog riješenja, Christian Schmidt sinoć je nametnuo i dugoročno riješenje koje će stupiti na snagu 1. svibnja 2024. ukoliko se stranke do tada drugačije ne dogovore i ne izmjene Ustav FBiH i Izborni zakon.

Prema tom dugoročnom riješenju Vladu FBiH imenuje predsjednik uz suglasnost dopredsjednika, a ukoliko u roku od 30 dana suglasnost o imenovanju se ne postigne onda Vlada može biti imenovana uz suglasnost predsjednika i jednog dopredsjednika FBiH. Vladu u tom slučaju treba potvrditi većina u Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, s tim da protiv odluke ne bude 3/5 izaslanika u bilo kojem klubu konstitutivnih naroda u Domu naroda PFBiH.

 

hms.ba/  https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)