Vinko Buretić: Hrvatsku učiniti jednom izbornom jedinicom za 50 % zastupnika, drugih 50 % birati lokalno, s imenom i prezimenom!

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

RH bi bila jedna izborna jedinica, ali samo za 50 % sabornika. Drugih 50% sabornika bira se na malim lokalnim izbornim jedinicama. Uz takav sustav svaki bi birač znao kojoj je stranci dao svoj glas i kojemu bi kandidatu u lokalnoj izbornoj jedinici dao svoj glas. Učinak toga sustava bio bi sjajan ! Birač bi znao kako rade političke stranke i kako radi njegov sabornik koji je ušao u HDS uz njegovu potporu!!!

Naše je vrijeme u Hrvatskoj poludjelo. Logika je pretvorena u antilogiku; pravednost u nepravdu. Poštenje kao vrlina i nepoštenje kao vrlina. Ne trabunjam. Evo primjera koji slijede.

Odluka Ustavnog suda – najobičniji luk i voda

Pozitivna diskriminacija !!! To je komunjarski izraz koji se koristi za privilegiranje određenih skupina ljudi. Jer diskriminacija je uvijek diskriminacija. Ne može biti pozitivna. Ona je uvijek negativna. Ne možete zamisliti ledeno užareno željezo!!! A s takvim se pojmovima barata u našoj javnosti i posebno u našoj pokvarenoj komunjarski zaraženoj antihrvatskoj politici !!!

Odluka Ustavnog suda RH o izbornim jedinicama je najobičniji luk i voda. Jer, načelo da izborni glas jednako vrijedi u RH moguće je izvesti vrlo jednostavno, a ne da se prekrajaju izborne jedinice ili da se bira nejednaki broj sabornika u pojedinim izbornim jedinicama. Kako ? Vrlo jednostavno. Najprije treba promijeniti izborni sustav. Treba zadovoljiti dva kriterija: da glas birača jednako vrijedi i da budu zastupljene lokalne zajednice. Treće, Ustavni sud nije imao ni u primisli da bi trebalo još nešto  zadovoljiti.

Mandat i stranci i zastupniku lokalne zajednice!

Građani, birači moraju znati kojoj će političkoj stranci povjeriti vladanje Hrvatskom i kojem će lokalnom saborniku povjeriti da ga zastupa u Hrvatskom Državnim Saboru (HDS) !!!

Kako to postići ?

1. RH je jedna izborna jedinica za izbor zastupnika u HDS-u, ali samo za 50 % sabornika. Svi birači imaju po dva glasa i za tu svrhu uporabe jedan glas (bez pozitivne diskriminacije!). Tu nemaju pristupa male politička stranke. Ne treba ih ukidati ni zabranjivati. Cijela je Hrvatska scena za stranačku političku borbu.

Drugih 50% sabornika bira se na malim lokalnim izbornim jedinicama. Uz takav sustav svaki bi birač znao kojoj je stranci dao svoj glas i kojemu bi kandidatu u lokalnoj izbornoj jedinici dao svoj glas.

Učinak toga sustava bio bi sjajan! Birač bi znao kako rade političke stranke i kako radi njegov sabornik koji je ušao u HDS uz njegovu potporu !!!

Naravno, lokalne zajednice nemaju podjednaki broj birača pa ne bi birale jednaki broj zastupnika. Tu , na lokalnoj razini, mogli bi se iskazati i izuzetni pojedinci kao nezavisni kandidati i kao nezavisni sabornici.

Politika bi bila jednostavnija i otvorena.

Izmjena Ustava RH i napuštanje sustava “povuci potegni” koji su uveli Račan i Mesić kad su izveli detuđmanizaciju!

Treća je problem koji je zapravo prvi: izmjena Ustava RH i napuštanje sustava “povuci potegni” koji su uveli Račan i Mesić kad su izveli detuđmanizaciju. Tuđman bijaše po uzoru na De Gaullea uveo tzv. polupredsjednički sustav. A ova naša dvojica dripaca raskopali su ga.

SAD od svoga osnutka ima tzv. predsjednički sustav. Moderne ustavne monarhije slične su tzv. kancelarskom sustavu. Mi imamo sustav “povuci potegni”, tj. dva šefa izvršne vlasti. Milanovića i Plenkovića. To ne može funkcionirati drugačije nego kao zavjera ili kao međusobna borba.

Hrvati opametite se !!! Komunjare ne da ne dopuštaju promjenu, nego ne dopuštaju ni raspravu o mogućim promjenama.

Povezano:

Anto Periša: Hrvatska imitira demokraciju i ima nakaradan izborno-parlamentarni sustav

Izborni sustav ogledalo je demokracije

 

Vinko Buretić, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)