OČAJNI KOMŠIĆEV EKSTREMISTA: Džonlagić napao Schmidta jer je zaustavio rušenje Daytonskog sporazuma i “projekat građanske BiH”

Vrijeme:1 min, 34 sec

 

Dok optužuju Milorada Dodika za podjelu BiH, ekstremni bošnjački političari otvoreno se zalažu za rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH.

Tako je zastupnik Komšićeve Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dženan Džonlagić napao visokog predstavnika Christiana Schmidta jer je, kako je kazao, zaustavio projekat građanske BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Mi smo odmah 2.listopada kada je prvu intervenciju napravio kazali da će to zapravo izazvati još veće probleme u BiH. Njegova prva odluka 2. listopada je bio prvi pokušaj zaustavljanja projekta ili ideje građanskog društva i građanske BiH, odnosno promjene Ustava u BiH u kojem bi se odmakli od etničkog i približili građanskom modelu. I zato svo ovo vrijeme tvrdimo da ovo nisu stranačke igre, da ovo nije jednostranačko pitanje, čak nije ni višestranačko pitanje, ovo je pitanje kakvo uređenje države BiH ćemo imati u budućnosti, kazao je Džonlagić za Federalnu televiziju, optužujući Schmidta da sprema “kaljavu igranku u BiH”.

-S ovakvim odlukama i potencijalno novom odlukom koja će etnički zacementirati model uređenja samo u jednom dijelu BiH, u Federaciji, će nas u potpunosti udaljiti od EU. Mi s tim modelom ne možemo biti punopravna članica EU, kazao je Džonlagić obmanjujući javnost.

Ističe da su se stranke Trojke okupljene oko HDZ-a našle u ćorsokaku.

“Došli su u situaciju da se eventualno pravdaju od novih nametanja Christiana Schmidta. Od 2. listopada do prije nekoliko dana su šutjeli, nisu uopće kritikovali odluku Christiana Schmidta. On je na svom posljednjem medijskom istupu zapravo pripremio teren za novu odluku. Dakleon želi zacementirati poziciju HDZ-a, to je svima kristalno jasno i želi napraviti takav model ustavnog uređenja u Federaciji koji će biti ekskluzivno etnički model, uvjeren je Džonlagić koji kad kaže HDZ-om zapravo misli na Hrvate u BiH.

Podsjetimo njegov stranački kolega Zlatan Begić nedavno je Schmidta i američkog veleposlanika u BiH nazvao islamofobima i rasistima.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)