Naša je moralna obveza osigurati vraćanje odvedene ukrajinske djece

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Europska unija mora osigurati da prisilno odvođenje ukrajinske djece u Rusiju ne prođe nekažnjeno i učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima, istaknuto je danas na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, prenosi AFP.

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o prisilnom odvođenju ukrajinske djece u Rusiju s ukrajinskih okupiranih teritorija, zbog čega je, između ostalog, Međunarodni krivični sud izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i povjerenice za djecu u ruskoj vladi Marije Lvove-Belove.

– Naša je moralna obveza učiniti sve da se ta djeca vrate svojim roditeljima. Nalozi za uhićenje koje je izdao Međunarodni krivični sud važan su korak prema nepotrebnosti tih zločina – izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Švedska ministrica za europske poslove Jessika Roswall, koja je govorila u ime rotirajućeg predsjedništva Vijeća EU, istaknula je da sve države članice imaju obvezu postupiti po izdanim nalozima za uhićenje.

Jedinstvena poruka iz rasprave u Europskom parlamentu je da međunarodna zajednica mora iskoristiti sva moguća sredstva da locira, identificira i vrati tu djecu njihovim roditeljima te osigura da ratni zločini ne prođu iznenađeno.

Ukrajinske vlasti navode da je više od 16.000 ukrajinske djece oteto i odvedeno u Rusiju od početka invazije na Ukrajinu, a mnogi su smješteni u dječje domove.

Ovisno o izvoru podataka, te brojke variraju i ponegdje se govori o preko 20.000 djece.

Moskva negira te podatke i kaže da je spasila ukrajinsku djecu izvlačeći ih iz područja sukoba i da priprema plan za njihovo ujedinjenje s obiteljima.

 

https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)