SDA, DF, NES i SBiH osmislili kako prevariti Hrvate i od hrvatsko-bošnjačke FBiH, napraviti bošnjački entitet

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Predsjednici klubova zastupnika SBiH, NES-a, koji su dio koalicije Osmorke i HDZ BiH na federalnoj razini, te SDA i DF u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH predstavili su prijedloge izmjena Ustava Federacije BiH, koji bi omogućio izbor Vlade FBiH, i kojim bi se, u budućnosti, moglo zaobići sve hrvatske stranke u formiranju vlasti u FBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prijedlog SDA je na konferenciji za novinare predstavio predsjednik Kluba zastupnika ove stranke Mirsad Zaimović, koji je kazao da podržavaju to da Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog Parlamenta FBiH razmotri rješenja te je naveo da i oni imaju prijedlog koji će im proslijediti na razmatranje.

“Ponudili smo rješenje koje će biti predano, a to je ako rukovodstvo FBiH ne postigne dogovor za formiranje Vlade FBiH u roku od 30 dana, tada svaki od članova rukovodstva može predložiti svoje kandidate za vladu i tada parlamentarna većina u Zastupničko domu će izabrati vladu”, rekao je Zaimović.

Podsjetimo, Zastupnički dom broji 98 zastupnika, od čega tek jedna petina, njih 20 su zastupnici hrvatskih stranaka. To, praktično znači da bošnjačke stranke bez problema mogu osigurati većinu u Zastupničkom domu i isključiti stranke koje predstavljaju većinsku volju hrvatskih birača u FBiH.

Predsjednik kluba zastupnika Komšiševog DF-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Mahir Mešalić je kazao kako su oni predložili izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile formiranje vlasti, a svode se na to da ukoliko predsjednik i oba potpredsjednika ne postignu suglasnost o imenovanju Vlade FBiH, onda Vladu mogu imenovati dva člana rukovodstva, a potvrđuje je većina u Zastupničkom domu. Mešalić je, otvoreno, kazao kako se ovim prijedlogom ide prema građanskom modelu uređenja FBiH.

Budući da bošnjačke stranke, prema sadašnjem nakaradnom Izbornom zakonu mogu osigurati većinu osim u bošnjačkom i u srpskom klubu federalnog Doma naroda, te  izbor dva člana Predsjedništva FBiH (srpskog i bošnjačkog), kao i četiri petine zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i prema ovom modelu, Hrvati bi, bez problema, mogli biti isključeni iz federalne vlasti.

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić je kazao kako vjeruje da se oko ovih prijedloga može osigurati dvotrećinska većina u Zastupničkom domu, a “onda ćemo vidjeti što će biti u Domu naroda.”

Dodao je kako se ovim pravi pritisak na visokog predstavnika Schmidta da ne nameće kratkoročna rješenja, jer, kako je kazao, Stranka za BiH i NES u tom slučaju neće pristati biti dijelom vlasti.

Podsjetimo, za promjenu Ustava potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta FBiH, te većinu u sva tri nacionalna kluba.

Uz to, izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije reguliran samo Ustavom FBiH već i Izbornim zakonom BiH, za čiju je izmjenu nadležan Parlament BiH, a ne federalni parlament. Za izmjenu Izbornog zakona BiH potrebna je nadpolovična većina u oba doma Parlamenta BiH.

Predstavnici SBiH i NES su kazali kako poslijepodne imaju sastanak s predstavnicima HDZ 1990., a sutra odlaze za Mostar, gdje će se sastati s predstavnicima HDZ BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo