Prigožin traži kraj “specijalne vojne operacije”: Trebamo se fokusirati na osvojeno

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Vođa ruske plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin u komentaru koji je objavila njegova press-služba rekao je da bi proglašenje završetka “specijalne vojne operacije” u Ukrajini i zadržavanje fokusa na područjima koja su okupirana bili idealni za tu zemlju.

“Za vlasti [Ruske Federacije] i za društvo u cjelini potrebno je staviti neku vrstu točke na specijalnu vojnu operaciju. Idealna opcija je objaviti završetak specijalne vojne operacije i obavijestiti sve da je Rusija postigla rezultate koje je planirala, a mi smo ih u nekom smislu doista i postigli. Uništili smo ogroman broj vojnika Oružanih snaga Ukrajine i možemo sami sebe izvijestiti da je naš zadatak izvršen”, rekao je Prigožin, a citat je preveo portal Ukrainska pravda.

“Teoretski, Rusija je to već postigla uništavanjem velikog dijela aktivnog muškog stanovništva Ukrajine i zastrašivanjem drugog njegovog dijela koji je pobjegao u Europu. Rusija je odsjekla Azovsko more i velik dio Crnog mora, zauzela velik dio teritorija Ukrajine i stvorila kopneni koridor do Krima”, dodao je.

“Priprema se za ruski neuspjeh”

U svojoj novoj analizi Institut za rat (ISW) tvrdi da Prigožin trenutno izjavama priprema teren za slučaj uspjeha ukrajinske protuofenzive. Njegova je press-služba jučer također objavila esej u kojem navodi da se bez obzira na sve Rusi trebaju nastaviti boriti.

U eseju tvrdi kako je vjerojatnije da će predstojeća ukrajinska protuofenziva uspjeti nego propasti. Također je odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora s Ukrajinom koji bi uključivali nagodbu i Rusiju lišili područja koja je do sada osvojila.

Prigožin je također izjavio da će svaki scenarij u kojem se Rusija suoči s porazom rezultirati valom “radikalnih nacionalnih osjećaja” u Rusiji, koji će poslužiti kao katalizator za oživljeni ruski patriotizam.

“Važno je napomenuti da Prigožin – jedan od najekstremnijih ideoloških vođa ruske proratne frakcije – smatra da Rusija može doživjeti poraz u Ukrajini i da bi takav poraz u kratkom roku zapravo koristio Rusiji. Prigožinovi komentari, s komentarima drugih radikalnih proratnih glasova, naglašavaju prioritet koji proratna zajednica stavlja na jačanje ruskog društva za dugu borbu protiv Zapada”, navodi ISW.

Britanski obavještajci: Putin se priprema na dugi rat

S druge strane, britanski obavještajci kažu da se Putin priprema za dugi rat. “Ruski zakon o vojnoj službi ne naznačuje da se Putin priprema za veliki novi val prisilne mobilizacije, već se umjesto toga priprema zauzeti dugoročniji pristup ratu u Ukrajini, kažu britanski obavještajci.

Vladimir Putin potpisao je zakon o postupcima elektroničkog poziva u vojsku s ciljem sprječavanja izbjegavanja mobilizacije. “Vjerojatno je da će vlasti kazniti osobe koje izbjegavaju mobilizaciju automatskim ograničavanjem prava na zapošljavanje i putovanja u inozemstvo”, navodi Ministarstvo obrane u najnovijem obavještajnom izvješću.

“Rusija za sada daje prioritet regrutiranju dodatnih dobrovoljnih trupa. Međutim, ta je mjera vrlo vjerojatno dio dugoročnijeg pristupa osiguravanju osoblja jer Rusija predviđa dugotrajni sukob u Ukrajini”, zaključuju obavještajci.

HMS/https://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)