HAAG/U ponedjeljak počinje suđenje bivšem kosovskom predsjedniku Thaçiju i ostalima

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Specijalizirana vijeća Kosova u Haagu priopćile su da u ponedjeljak, 3. travnja 2023. godine, počinje suđenje protiv Hashima Thaçija i suoptuženih Kadrije Veslija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija, bivših čelnika Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi Anadolija.

Dana 3. travnja Specijalizirano tužiteljstvo iznijet će uvodnu riječ, za što mu je odobreno najviše pet sati. Zatim će uvodnu riječ pročitati i zastupnik žrtava, koji na raspolaganju ima 45 minuta. Nakon toga, svaki od četiri tima obrane dobit će priliku iznijeti uvodnu riječ. Njihovo izlaganje zakazano je za 4. travanj.

Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi optuženi su u 10 točaka, 6 točaka ih tereti za zločin protiv čovječnosti, dok su u 4 točke optuženi za ratni zločin.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne kaznene odgovornosti u šest točaka za zločine protiv čovječnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubojstvo i prisilne nestanke osoba. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri točke za ratne zločine, i to: protuzakonito i proizvoljno uhićenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubojstvo.

U optužnici se navodi da su ta kaznena djela vršena najkasnije od ožujka 1998. pa sve do kraja rujna 1999. na brojnim mjestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji. Prema optužnici, ta kaznena djela Oslobodilačka vojska Kosova je počinila protiv stotina civila i osoba koje nisu sudjelovale u neprijateljstvima.

Pretresni panel je priopćio da će izvođenje dokaza na suđenju, uključujući prve svjedoke tužiteljstva, početi 11. travnja 2023. godine.

Odobreno je sudjelovanje u postupku za 140 žrtava. Osobe koje su dokazale da su pretrpjele tjelesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao izravnu posljedicu kaznenog djela navedenog u potvrđenoj optužnici su se prijavila za učešće u postupcima pred Specijaliziranim vijećima Kosova. To se odnosi kako na osobe koje su pretrpjele izravnu štetu, tako i na one kojima je šteta nanesena neizravno , naprimjer, uslijed bliskog odnosa s izravnom žrtvom, to jest osobom koja je, prema optužnici, ubijena ili ozlijeđena.

Nakon uhićenja od strane Specijaliziranog tužitelja, Thaçi, Veseli, Selimi i Krasniqi dovedeni su u pritvorski objekt Specijaliziranih vijeća Kosova u Haagu 4, odnosno 5. studenog 2020.godine.

Hashim Thaçi, koji je tada bio predsjednik Kosova, odmah je podnio ostavku na tu poziciju.

Oni su se pred sucem za prethodni postupak izjasnili da nisu krivi ni po jednoj od točaka optužnice.

Specijalizirana vijeća i Specijalizirano tužiteljstvo Kosova su privremenog karaktera s konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga kaznena djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u razdoblju od 1. siječnja 1998. do 31. prosinca 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)