Novi diplomatski skandali u UN-u, BiH nasuprot Izraelu i protiv istrage zločina u Siriji

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

Veleposlanika Alkalaja imenovao je Komšić, a glasovao je po naputku B. Turković

Bosna i Hercegovina bila je suzdržana u dva navrata tijekom glasovanja pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda potkraj protekloga tjedna oko potpore održanju mehanizma istrage zločina počinjenih na području Sirije, kao i u slučaju rezolucije kojom se od Izraela traži uklanjanje zida na Zapadnoj obali koji ga dijeli od Palestine. Na taj je način veleposlanik Sven Alkalaj ponovno, očito po instrukcijama iz Ministarstva vanjskih poslova, nastavio sramotiti BiH i pozicionirati je protivno stajalištima najvažnijih svjetskih partnera: SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva te, u slučaju jedne od rezolucija, i protiv Europske unije, piše Večernji list BiH.

Ne slijedi EU

Čak unatoč tome što je BiH, prema potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, obvezna priključiti se vanjskopolitičkim stajalištima Unije. Svako glasovanje koje je suprotno onome Bruxellesa ne čini uslugu nastojanjima BiH da nakon kandidacijskog statusa ostvari novi korak – otvaranje pregovora o članstvu u EU. Takvi istupi mogli bi se ocijeniti svojevrsnim kontinuitetom s obzirom na to da se BiH poprilično osramotila nedavno kada je u UN-u bila suzdržana kada se glasovalo za osudu masovnog kršenja ljudskih prava u Iranu u kojem vlast primjenjuje brutalnu represiju prema prosvjednicima koji se protive teokratskoj vlasti u ovoj zemlji.

Veleposlanik Sven Alkalaj je, inače, u UN imenovan iz kvote Željka Komšića, no posljednje naputke o glasovanju dobivao je od odlazeće ministrice vanjskih poslova Bisere Turković. Ova političarka iz SDA pokušavala je, inače, opravdavati ideju “građanske” BiH na nekoliko foruma, gdje je osporavala legitimitet nacionalnog političkog predstavljanja u zemlji ističući vlastiti primjer kao žene čiji su korijeni ujedno hrvatski, židovski, ali i bošnjački. No, njezin pravi identitet je isplivao upravo prigodom opredjeljivanja u korist Irana i nedavnog ugošćivanja šefa diplomacije te zemlje u trenutku kada cijeli demokratski svijet žestoko osuđuje teror pod vodstvom mula u Teheranu.

Tako je bilo i u slučaju kada je BiH bila neutralna na inicijativu pristiglu od Bjelorusije, Kine, Sjeverne Koreje, Ekvatorijalne Gvineje, Eritreje, Irana, Kazahstana, Rusije i Assadova režima u Siriji da se iz proračuna UN-a isključi međunarodni mehanizam UN-a za Siriju. Pa ipak, ovaj je prijedlog odbijen golemom većinom glasova. Samo 19 glasova bilo je za, 83 protiv i 49 suzdržanih. BiH je bila, očekivano, uz Srbiju na tamnoj strani svijeta te prigodom glasovanja bila suzdržana, dok su sve druge europske zemlje glasovale protiv, s iznimkom Bjelorusije i Rusije koje su glasovale za ukidanje mehanizma istrage zločina u Siriji. Radi se, naime, o mehanizmu koji pomaže u istrazi i kaznenom progonu osoba odgovornih za najteže zločine prema međunarodnom pravu počinjene u Siriji od 2011. godine. I u slučaju rezolucije protiv Države Izrael veleposlanik BiH Sven Alkalaj koji je, valja to reći, etnički Židov, bio je ponovno suzdržan. I ponovno nasuprot stajališta Washingtona, Londona, Berlina…

Židov Alkalaj i Izrael

Valja reći kako su gotovo u identičnome vremenu u Sarajevu oštećeni plakati o otvaranju Gospodarske komore Države Izrael s napisima potpore Palestini. UN-ova rezolucija 87-26, poziva na prvu istragu Izraela od 2004. Međunarodnog kaznenog suda kojom se traži uklanjanje zida te provođenje istraga oko izgradnje novih židovskih naselja, kao i “diskriminacijskih” zakona. Službeno je izraelsko zauzimanje teritorija ocijenjeno “aneksijom” te je u “pravnom statusu nazvano okupacijom”. Rezolucija, koju je promovirala Palestina, usvojena je s 87 glasova za, 26 protiv i 53 suzdržana. Rezolucija je bila naslovljena “Izraelska praksa i naseljeničke aktivnosti koje utječu na prava palestinskog naroda i drugih Arapa na okupiranim područjima” i poziva ICJ sa sjedištem u Haagu da “hitno donese savjetodavno mišljenje” o izraelskoj “produljenoj okupaciji, naseljavanju i aneksiji” palestinskog teritorija.” Protiv Izraela su bile sve muslimanske zemlje, ali i Kina te Rusija.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)