Legendarna američka jedinica na vojnim vježbama u Rumunjskoj: Šalju poruku Moskvi, a pripremaju se i za Kinu

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Raspoređivanje 101. zračno-desantne divizije zamišljeno je kao upozorenje Moskvi i dio obećanja američkog predsjednika Joea Bidena kako će braniti “svaki pedalj” teritorija NATO-a.

Vojnici 101. zračno-desantne divizije američke vojske nalaze se na vojnim vježbama u jugoistočnoj Rumunjskoj, samo sedam minuta leta raketom od mjesta gdje Rusija skladišti svoje streljivo na Krimu. Dio vojnih vježbi s rumunjskim snagama odvija se i na sjeveru zemlje, neizmjerno blizu ukrajinske regije Herson odakle su se povukle ruske snage u studenom.

Ovo je prvi put da je 101. zračno-desantna divizija raspoređena u Europi od Drugog svjetskog rata. Njezini vojnici sad su bliže ratu u Ukrajini nego bilo koja druga postrojba američke vojske.

Riječ je o jedinici koja se smatra modelom američke vojske jer je nakon dva desetljeća aktivnog ratovanja ušla u eru aktivnog odvraćanja neprijatelja, piše New York Times.

“Ovo je regionalni konflikt, ali ima globalne implikacije”, izjavio je sredinom prosinca prošle godine načelnik stožera američke vojske general James C. McConville.

Raspoređivanje 101. zračno-desantne divizije zamišljeno je kao upozorenje Moskvi i dio obećanja američkog predsjednika Joea Bidena kako će braniti “svaki pedalj” teritorija NATO-a.

Razlike o stavu američkih političara

Pojedini zastupnici američkog Zastupničkog doma smatraju da je preskupa cijena podrške Ukrajini. Republikanac Kevin McCarthy, koji bi mogao postati predsjednik Zastupničkog doma, ustvrdio je pak kako njegova stranka nije sklona tome da potpiše “bjanko ček” Ukrajini.

S druge strane, zagovornici snažne američke prisutnosti u Europi tvrde da SAD i NATO nisu učinili dovoljno da odvrate Moskvu od toga da napadne Ukrajinu.

“Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koju moramo naučiti na primjeru Ukrajine”, rekao je američki političar Seth Moulton, te je dodao: “Kada pogledamo drugi scenarij koji bi se mogao odvijati poput Ukrajine, na Pacifiku s Kinom i Tajvanom, moramo se pobrinuti da je odvraćanje uspješno.”

Vojni stratezi ustvrdili su kako 101. zračno-desantna divizija ima vojne vježbe na Crnom moru za obuku obalne obrane, što će biti korisno ako Kina ikada postane agresivnija i napadne Tajvan, otok čiju neovisnost ne priznaje službeni Peking, piše New York Times.

I dok su oči svijeta usmjerene na rat u Ukrajini, sve je jači pritisak Kine na Tajvan, kao i moguća prijetnja invazije. U prosincu je zabilježen do sada najveći upad kineskih zračnih snaga u tajvanski zračni prostor. Neslužbenu liniju razdvajanja prošlo je barem 71 kineski bojni avion. Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen objavila je nakon toga kako će Tajvan od 2024. produžiti obaveznu vojnu službu s četiri mjeseca na godinu dana zbog sve veće prijetnje koju predstavlja Kina.

VL/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)