Katolički biskup Gjergji na božićnoj misi u Prištini pozvao predstavnike EU-a da spriječe oružani sukob

Vrijeme:2 min, 6 sec

 

Svaki čovjek mora biti zaštićen od jezika mržnje, od upotrebe oruđa koje ometa slobodu i mir“, a „povrh svega“ moramo se suzdržati od nesmotrenosti postupaka koji ne vode pomirenju, već sukobu – kazao je danas u propovijedi na božićnoj misi u katedrali u Prištini katolički biskup prizrensko-prištinski Dodë Gjergji (Dod Đerđi), prenio je pozivajući se na agenciju Koha portal Kosovo online.

 

Gjergji je predstavnike EU-a koji su uključeni u dijalog između „Prištine i Beograda“ pozvao da „ne čekaju da pomirenje dođe samo od sebe, već da se ozbiljnije angažiraju i predano rade kako ne bi dopustili novi sukob u regiji“.

„Svi smo svjedoci onoga što se događa u našoj zemlji. Izočnost rata i prisilni mir nisu stvorili uvjete za pomirenje, samo su nagomilali mržnju, nepovjerenje i nestrpljenje jednih prema drugima… da bi kasnije eksplodirali. Da bismo očuvali mir, potrebno je da pokažemo unutarnju snagu duše svakog čovjeka koji živi na ovom prostoru, kome god narodu pripadao, kojoj god zemlji pripadao, jer svaki čovjek mora biti zaštićen od jezika mržnje, od upotrebe oruđa koje im onemogućuje slobodu i mir, a povrh svega moramo se suzdržati od nepromišljenih postupaka koji ne vode pomirenju, već sukobu.“

Oni koji su uključeni u olakšavanje dijaloga neka ne čekaju da pomirenje dođe samo od sebe. Trebaju se ozbiljnije angažiraju, raditi s više predanosti i biti pravedniji u presudama i prema provokacijama, kako se ne bi dopustio novi sukob, nego postigao „mir i pomirenje među narodima“, kazao je biskup Gjergji. Dotaknuo se i rata u Ukrajini, istaknuvši da cijelo čovječanstvo mora raditi za mir.

Propovijed je održana u kritičnom razdoblju u kojem je moguć početak oružanih obračuna na sjeveru Kosova. U subotu je predsjednik kosovske vlade Albin Kurti izjavio da će se nakon Božića (po Gregorijanskom kalendaru) sastati sa zapovjednikom Eulexa da bi s njim razgovarao o uklanjanju barikada koje su na više prometnica postavili i već ih 16. dan čuvaju Srbi, nezadovoljni potezima Kurtijeve vlade.

S druge, strane vlasti u Beogradu čekaju službeni odgovor od zapovjedništva Kfora na nedavni zahtjev Srbije kojim se traži dopuštenje da se do 1000 srbijanskih vojnika „vrati“ na Kosovo kako bi zaštitile tamo navodno „ugroženu“ srpsku manjinu. Pozitivan odgovor Kfora, po procjeni upućenih na svim stranama, nije realno očekivati.

Napomena: Naslovna fotografija arhivska je.

Povezani sadržaj:

Na Kosovu objavljen spisak Srba koje treba uhititi, na kojemu su brat i sin predsjednika Srbije Vučića

KURTI ZABRINUT: Uklanjanje barikada neće proći bez ljudskih žrtava

 

Kosovo online/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)