Na Kosovu objavljen spisak Srba koje treba uhititi, na kojemu su brat i sin predsjednika Srbije Vučića

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

Zastupnik „Samoodređenja”, vladajuće stranke premijera Albina Kurtija, u kosovskoj skupštini Armend Muja objavio je na Facebooku spisak s nazivima, kako je naveo, „srpskih kriminalnih organizacija i njihovih vođa” te zatražio njihovo uhićenje, izvijestio je danas Tanjug. Beogradska Politika popratila je to reakcijom pod naslovom „Kurti nacrtao mete na čelu Vučićevu bratu i sinu”, a predsjednica vlade Brnabić priopćila je da je Kurtijev spisak za uhićenje Srba „pokušaj pravljenja kaosa”. Buja je zatražio da se Sjeverna brigada i Civilna zaštita proglase terorističkim organizacijama, jer da njihovi čelnici stoje iza postavljanja barikada.

Do objave popisa došlo je dan nakon što je premijer Kurti najavio nasilno uklanjanje barikada na dvjema glavnim prometnicama i drugdje na sjeveru Kosova, gdje Srbi imaju većinu, upozorivši da su pritom moguće i ljudske žrtve. Kosovski Srbi organizirali su u četvrtak masovan prosvjed i zatražili od Prištine oslobađanje trojice uhićenih sunarodnjaka, u čemu ih je podupro i srbijanski predsjednik Vučić.

Danas su se navršila dva tjedna otkako su barikadama blokirane glavne ceste do dvaju graničnih prijelaza prema Srbiji. Srbi koji su ih postavili dežuraju danonoćno uz barikade, u strahu da bi ih kosovska policija, Kfor ili Eulex mogli pokušati nasilno ukloniti.

Zastupnik Muja tvrdi da su „Civilnu zaštitu“ na sjeveru Kosova formirali Goran Rakić, Igor Simić, Slavko Simić, Miloš Perović, Nenad Đurić i Stevan Pavićević te „Sjeverna brigada“, formirana od Andreja Vučića (brata srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića), Milana Radoičića, Zvonka Veselinovića i Radule Stevića.

Muja je naveo i, kako je napisao u postu na albanskom jeziku, “ekstremističke desničarske organizacije povezane s Rusijom, SPC [Srpskom pravoslavnom crkvom] i SANU-om [Srpskom akademijom znanosti i umjetnosti], Narodna patrola (Damjan Knežević, Danilo Vučić – sin predsjednika Srbije i Aleksandar Filipović)”. Dodao je kako se “zna da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, njegov brat Andrej, sin Danilo, ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić i šef BIA-e [sigurnosno-obavještajne službe Srbije] Aleksandar Vulin igraju te igre”.

Buja nije ostao samo na tomu, nego je zatražio da se „Sjeverna brigada“ i „Civilna zaštita“ proglase terorističkim organizacijama, jer da njihovi čelnici stoje iza postavljanja barikada.

“Naši nas građani na sjeveru stalno izvješćuju da su glavni operativci tih naoružanih bandi i iza barikada Milan Radojičić, Zvonko Veselinović, Radule Stević, Aleksandar Filipović, Nenad Đurić, Marjan Radojević, Miloš Milovanović, Vladimir Radivojević-Mami, Marko Vukašinović, Lazar Radenković, Milorad Jevtić, Nemanja Jevremović, Srđan Vulović, Dejan Vulović, Vladica Jovanović, Dragan Radulović, Ivan Aksenijević, Miloš Vlašković, Slobodan Vučinić, Zoran Stevanović, Milan Kompirović, Radovan Radić, Ivo Vučinić, Zvezdan Milojević i Goran Živković”, napisao je Muja. Tvrdi da je “njihova prošlost kriminalna i da će odgovarati pred licem pravde”.

Nakon što je u studenomu, pod pritiskom SAD-a, V. Britanije i EU-a, postignut u Bruxellesu provizorni dogovor između predstavnika srbijanske i kosovske vlade o daljnjim koracima u normalizaciji međusobnih odnosa i o žurnom nastavku pregovora, događaji su krenuli u suprotnom smjeru. Ni pregovori ni obećani koraci, posebice vraćanje Srba u kosovske institucije te formiranje zajednice općina sa srpskom većinom, nisu na dnevnom redu niti ih više na Kosovu spominju. Srbijanski veleposlanik u SAD-u ocijenio je nedavno da je Bruxelleski sporazum o normalizaciji odnosa iz g. 2013. – „mrtav“.

U autorskom prilogu za današnju beogradsku Politiku, ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko osporio je opravdanost međunarodnopravnog uspoređivanja ruskog otimanja Donbasa Ukrajini s otimanje Kosova Srbiji. „U slučaju Kosova htjeli su baciti Srbiju na koljena. Pumpajući Ukrajinu naoružanjem, tjerajući režim u Kijevu da ratuje do posljednjeg Ukrajinca, uvodeći proturuske sankcije, žele iscrpiti, oslabiti i raskomadati Rusiju. Ne će uspjeti ni u jednomu ni u drugomu!“, zaključio je svoju kolumnu Bocan-Harčenko.

Povezani sadržaj:

Escobar: Neka Srbi odustanu od barikada, Kosovo formira zajednicu općina sa srpskom većinom, a svi se uključe u ‘Otvoreni Balkan’!

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)