KURTI ZABRINUT: Uklanjanje barikada neće proći bez ljudskih žrtava

Vrijeme:1 min, 36 sec

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da se barikade na sjeveru te zemlje ne mogu još dugo tolerirati te dodao kako ga zabrinjava što uklanjanje barikada ne može isključiti žrtve te da zbog toga postupaju vrlo oprezno.

“Naša je zabrinutost da uklanjanje ovih barikada ne može isključiti mogućnost žrtava. I zato želimo biti što pažljiviji kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i sigurnosti”, rekao je Kurti za The Guardian.

Kurti je također istaknuo kako se ne može vječno dopuštati kršenje zakonitosti i ustavnosti te da barikade na sjeveru Kosova treba ukloniti što prije u čemu imaju potporu Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Mislim da naše zapadne partnere i prijatelje brine veze Beograda i Moskve. Ne znamo kako se oni mogu staviti u funkciju u slučaju povećanih tenzija, prema eskalaciji na sjeveru”, rekao je Kurti.

Jedanaesti je dan barikada na sjeveru Kosova koje su postavili kosovski Srbi u znak prosvjeda pritvor uhićenja svojih sunarodnjaka.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je jučer da Bruxelles i Washington čuju Srbe s Kosova samo kad su na barikadama te dodala kako oni samo traže osnovna ljudska prava.

Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje “kompromisno rješenje” kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni integritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa zapovjednikom združenih snaga NATO-a na Kosovu Stuartom Munschom te tom prigodom zamolio NATO da zaštiti srpski narod na Kosovu, objavio je Vučić na svom Instagram profilu.

Uoči dolaska u Beograd Munsch je izjavio kako KFOR pozorno prati situaciju na sjeveru Kosova i spreman je osigurati slobodno kretanje svim gađanima. Zapovjednik združenih snaga NATO-a je pozvao sve strane na konstruktivno djelovanje te da osiguraju slobodo kretanja na Kosovu.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo