1000 misli u korist života: Ljudski život počinje u samom trenutku začeća

Vrijeme:6 min, 29 sec

 

„Pobačaj je užasno ubojstvo, dvostruko kriminalno, jer se radi o nevinom i apsolutno nemoćnom biću.“ (Majka Tereza iz Kalkute)

21

  • „Pobačaj je užasno ubojstvo, dvostruko kriminalno, jer se radi o nevinom i apsolutno nemoćnom biću.“ (Majka Tereza iz Kalkute)

 

22

  • „Kad se bude govorilo o djetetu kao teretu, mi ćemo intervenirati da se inzistira na tome da je svako dijete jedinstven i neponovljiv dar Božji“. (Ivan Pavao I.I)

 

24

  • Ljudski život počinje u samom trenutku začeća, kad mu se roditelji u velikoj gesti ljubavi i predanosti otvore kako bi svatko od nas postojao. Tu je prisutan Božji duh. Stvoreni smo za čitavu vječnost. Mi smo utjelovljeni duh. Mi smo slika Boga. (Pokret „Novi domovi“)

 

25

  • Život je svet u svim svojim trenutcima i kao kršćanske obitelji moramo ga zaštititi iz intimnog jedinstva našeg sakramenta vjenčanja, prateći našu djecu u svakom djetetu koje sretnemo u situaciji fizičke ili duhovne napuštenosti; u svakom mladom čovjeku u opasnosti, kako bi svoje vrline živio u punini; u svakom odraslom čovjeku i iznad svega u svakom bolesniku, invalidu, starcu koji je potrebit naše palijativne skrbi, usredotočeni na evanđeosku ljubav. (Pokret „Novi Domovi“)

 

26

  • „Božja ljubav ne pravi razliku između tek začetog, još u majčinoj utrobi, i djeteta, mlade, odrasle ili stare osobe. Ne pravi razliku jer u svakome od njih vidi trag svoje slike i prilike (Post 1, 26). Ne pravi razliku jer u svakome vidi odraz lica svoga jedinorođenog sina u kojemu nas „izabra prije postanka svijeta (…) predodredi za posinstvo (…) dobrohotnošću svoje volje“ (Ef 4-6). (Benedikt XVI. pred Papinskom akademijom za život i kongresom o „Ljudskom embriju u fazi prije implantacije“, 27. veljače 2006.)

 

27

  • Liječnici, biolozi i drugi znanstvenici slažu se u tvrdnji da začeće ili oplodnja ukazuje na početak života ljudskog bića. (…) S ovom tvrdnjom iznimno se često slažu bezbrojni medicinski, biološki i znanstveni radovi. (Pravosudni odbor Senata SAD-a, 1981.)

 

28

  • Mnogo je sredstava koja se nazivaju kontracepcijskima, ali koja su u stvari abortivna jer uzrokuju smrt jednog ljudskog života djelujući na različite načine:

– Ubijajući tek formirani embrij – kad je spermatozoid ušao u jajašce ili u prvim diobama stanica.

– Sprečavajući ugnježđivanje embrija u sluznici maternice.

– Izazivajući kontrakcije maternice koje eliminiraju već ugniježđeni embrij. (Konzorcij katoličkih liječnika Argentine)

 

29

  • „Dovoljno je otvoriti oči da bi se primijetilo kako svaka ljudska i kršćanska vrijednost teži biti izbrisana iz zakona i običaja i na njenom se mjestu nameću izopačeni zakoni i običaji, osobito kad se radi o temeljnim vrijednostima života i obitelji. Postoje čak i golemi pritisci kojima se Crkvi želi nametnuti ono što bi trebala poučavati te kriterije po kojima bi se trebala ponašati.“ (Mons. Carmelo J. Giaquinta, umirovljeni biskup Resistencije, Chaco)

 

30

  • Pobačaj, kažnjiv ili nekažnjiv pozitivnim zakonom, uvijek je zločin jer je riječ o eliminaciji života nerođenog djeteta u majčinoj utrobi. Svaki pobačaj protivan je naravnom redu i u našoj je zemlji protivan pozitivnim propisima argentinskog Ustava“. (Konzorcij katoličkih liječnika Buenos Airesa o projektu zdravstvene skrbi „Nekažnjivi pobačaji“, svojedobno)

 

31

  • „Ako se pravo na život stavlja pod znak pitanja kao nešto što nema prvenstvo pred državnom moći, ljulja se čitavo zdanje ljudskih prava i građanskih načela“. (kardinal Antonio M. Rouco Varela, nadbiskup Madrida, na Međunarodnom kongresu „Europa za život“)

 

33

  • „Zla čiji smo svjedoci proizlaze iz zaboravljanja Boga, iz „pomrčine Boga“ koja se izražava na primjer u mnogo milijuna pobačaja koji se godišnje izvrše u cijelom svijetu. Zakon koji treba zaštititi bespomoćnog koristi se za eliminiranje nevinog. (…) Majka koja će iznjedriti život spriječena je u svom majčinstvu“. (kardinal Cañizares Llovera, nadbiskup Toleda, Španjolska)

 

34

  • „Moramo poštivati život u svakom trenutku, uvjereni da istina u stvari nalazi snage u sebi samoj, a ne u konsenzusu kojeg prima. (…)

Prvo pravo ljudske osobe je pravo da živi. (…) To je temeljno pravo i uvjet za sva druga. Stoga mora biti zaštićeno više od ikojeg drugog. (…)

Tradicija je od početka jasna i jednoglasna u obrani života, od samog trenutka začeća. (…) Nitko nije na svijetu slučajno. Svi smo željeni i izabrani iz čiste Božje ljubavi. Svi smo trebali ljubav i brigu naših roditelja, naših obitelji, cijeloga društva“. (biskupi svih triju biskupija Río Negra)

 

36

  • Ne može se pozivati na slobodu mišljenja kako bi se napadala tuđa prava, a posebice pravo na život.

 

38

  • Bog od nas traži da pronosimo moralne norme poštivanja života u svjetlu vjere i On također prosvjetljuje sve ljude koji iskrenog srca pokušavaju „činiti istinu“. (Iv 3,21)

 

39

  • Ljudsku dušu stvorio je izravno Bog, udahnuo je; to je duhovna duša i stoga besmrtna. Poštivanje ljudskog života nameće se od početka procesa trudnoće.

 

40

  • Genetika je dokazala da je „program“ onoga što će biti živo biće, ljudska osoba, posebna osoba, s jasno određenim osobinama, zapečaćen od oplodnje. Aktualna znanost ne daje nikakvo uporište zagovornicima pobačaja.

 

41

  • Sa skromnom odlučnošću mi tvrdimo da nijedan razlog ne može dati pravo na raspolaganje tuđim životom. Život je tako važno i temeljno dobro da se nikakva poteškoća, makar bila velika, ne može smatrati temeljem za odluku o smrti drugog ljudskog bića.

 

42

  • Što se tiče života, jasno je da je kršenje prirodnog zakona o neubijanju veće zlo od bilo kakve druge štete ili teškoće ekonomskog ili demografskog reda ili bilo koje druge naravi.

 

43

  • Život djeteta je iznad sukoba stavova. Ne može se pozivati na slobodu mišljenja kako bi mu ga se oduzelo.

 

44

  • Težimo prihvatiti svaku osobu koja dolazi na svijet, priznajući njeno dostojanstvo; želimo pomoći obiteljima, njihovoj djeci, samohranim majkama, poticati mogućnost posvajanja, uvjereni da uvijek postoji moguća alternativa pobačaju.

 

46

  • Radost se ne mjeri odsustvom muke i boli, već smislom što ga dajemo svom životu i priznanjem smisla što ga ima život drugih. I pred žrtvom koju valja podnijeti, ponekad herojskom, pridružujemo se Isusovim riječima: „Blago onima koji tuguju, jer će se utješiti!“ (Mt 5,5)

 

47

  • Povrh toga, sve što se protivi samom životu, kao što je ubojstvo bilo koje vrste, genocidi, pobačaji, eutanazija pa i svojevoljno samoubojstvo; sve što povređuje integritet ljudske osobe, kao što su sakaćenja, tjelesna i moralna mučenja, psihološke prisile; sve što vrijeđa ljudsko dostojanstvo, kao što su neljudski uvjeti života, proizvoljna uhićenja, deportacije, ropstvo, prostitucija, trgovina bijelim robljem i mladeži; zatim, nedostojni uvjeti rada, gdje se s radnicima ne postupa kao sa slobodnim i odgovornim osobama, nego kao s pukim sredstvima zarade: svi ti i slični postupci zacijelo su sramotni već sami po sebi, i dok truju ljudsku civilizaciju, više kaljaju one koji tako postupaju nego one koji nepravdu trpe, i u proturječju su sa Stvoriteljevom čašću. (Gaudium et spes, Radost i nada, 27)

 

48

  • Pobačaj je najteža agresija koju čovjek može počiniti nad svojim bratom. Iskaljuje se na tek započetom, nevinom i nemoćnom životu. Pobačaj je, u stvari, početak rata. Popustljivo zakonodavstvo koje se proteže poput crne sjene preko mnogih zemalja, nekih sa starom kršćanskom tradicijom, zbog svog podcjenjivanja života otvara prostor najvećim zločinima, šireći granice smrti. („Mir je djelo svih“, dokument Argentinske biskupske konferencije, 18. studenog 1978.)

 

49

  • „Napad na život nevinog i nemoćnog bića, kakvo je ljudsko biće u početnim fazama svog razvoja, apsolutno je neopravdan i nedopustiv i kosi se sa zakonima naravnoga prava, morala i ispravne savjesti“. (Fermín Merchante u knjizi „Pravo na život“, Buenos Aires, nakladnik Paulinas)

 

50

  • „Ako, kao što moramo i dalje tvrditi, začeće započinje prvim koracima umnožavanja stanica –koje u tom neprekinutom i trajnom obliku počinje sjedinjenjem dviju predjezgri i ne prestaje do smrti – , ne možemo zanijekati svojstvo čovjeka biću koje se već razvija, na kojem se god mjestu nalazilo: u jajovodu, maternici, inkubatoru ili, poslije, u školskom razredu, potpalublju, seoskoj kući, palači, zatvorskoj ćeliji ili bolničkoj sobi.“ (Fermín Merchante, isto)

 

Prethodno:

1000 misli u korist života

1000 misli u korist života/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)