1000 misli u korist života

Vrijeme:4 min, 29 sec

 

1

  • Svaka osoba dobre volje zna da je pravo na život prvo od svih ljudskih prava, prvo pravo svake osobe. Bilo koji red – osobni, obiteljski, društveni i koje god druge naravi – izgrađuje se na poštenom prihvaćanju tog načela, te istine.

 

2

  • „Provocirana ili inducirana smrt najmanjeg bića ne prestaje biti stvarna smrt jedne osobe, pa makar ona bila stara samo nekoliko sati, ili bila veličine samo nekoliko milimetara ili nekoliko mikrona“. (Mons. Alfonso Delgado).

 

3

  • „Mi priznajemo smisao i vrijednost ljudskog života u svim njegovim trenucima i uvjetima“. (Msgr. Jorge Novak).

 

4

  • Zagovaramo poštivanje i zaštitu života i dostojanstva svake osobe od začeća do smrti. Muškarac i žena su osobe, neponovljivi subjekti od trenutka začeća. Znanost tvrdi da identitet svake osobe, izražen u njenoj DNK, potvrđuje njenu vrijednost i dostojanstvo.

 

5

  • Dostojanstvo osobe ne ovisi ni o jednoj varijabli, poput njezina zdravlja, inteligencije ili dobi, njezina spola, rase, nacionalnosti, religije, društvenog ili ekonomskog stanja. Naravni zakoni proizlaze iz njezina ljudskog stanja.

 

6

  • Ljudska osoba posjeduje duhovnu dušu. Ljudske duše stvorio je Bog. Zbog toga cijeli ljudski život ima odliku svetosti.

 

7

  • Cijeli život i svačiji život. Ljudska osoba, stvorena na sliku i priliku Božju, ima jedinstveno dostojanstvo, koje apsolutno nadmašuje druga stvorenja. Kako bi postojali doista ljudski odnosi, neophodno je poštivanje i priznavanje tog osobnog dostojanstva.

 

8

  • Majčina maternica prva je prirodna kolijevka života. Priznajući tu činjenicu, ponovno nalazimo smisao ljudskog dostojanstva.

 

9

  • Jedna realna i istinska usporedba, ali neugodna, i to vrlo neugodna. Msgr. Gil Hellín, nadbiskup Burgosa, govori o pobačajima u Španjolskoj, gdje je u jednoj godini dozvoljeno 85.000 smrtnih kazni nad nerođenom djecom: „Većina su raskomadana, neka otrovana, neka izrezana čeličnim nožem; kad navrše 21 tjedan, na majci se izvrši carski rez, izvadi se živi fetus (dijete) i ostavi ga se da umre“. Tvrdi da je u 20 godina legaliziranog pobačaja u Španjolskoj oduzet život milijunu nevine djece. I dodaje: „Strahote nacizma i staljinizma nisu daleko od civilizacije koja, ponoseći se time, samu sebe kvalificira kao naprednu i demokratsku. Bez straha od preuveličavanja, može se ustvrditi da se nalazimo pred totalitarnom situacijom u kojoj najjači nameće svoj zakon najslabijem“. „Društvo ostaje uspavano i dozvoljava genocid bez presedana… Uzdam se da će istina o pobačaju naposljetku izaći na svjetlo dana, što dokazuju Hitlerove plinske komore i Staljinove čistke“.

 

10

  • Život je sveta realnost i mora biti brižno čuvana kao Božji dar od začeća do naarvne smrti. Taj dar odražava sliku i priliku Božju jer On dijeli svoj život sa svojim stvorenjem. Ne čini čovjeka superiornim u odnosu na sva druga živa bića samo na biološkoj razini, već mu daje svoj duh sa svim sposobnostima, poput razuma, spoznaje razlike između dobra i zla, slobodne volje i njegove milosti. (Pokret Kursiljo)

 

11

  • Ono što trudom i hrabrošću napravimo danas kako bismo promicali i branili svetost i nepovredivost ljudskog života i istinsku slobodu, bit će najučinkovitija i najdjelotvornija usluga za naše bližnje, za našu dobrobit i dobrobit naših potomaka. (Dan nevinog djeteta, župe Ville Mercedes, San Luis)

 

12

  • Ljudski je život nepovrediv i njime se ne smije manipulirati.

 

13

  • Svaka osoba zaslužuje poštivanje njezina fizičkog, psihološkog, socijalnog i duhovnog integriteta i uživa individualna prava od trenutka začeća.

 

14

  • Ljudski se život ni pod kakvim izgovorom ne smije podvrgnuti manipulaciji, eksperimentu, komercijalizaciji, nasilju ili destrukciji. (Bilten Notivida)

 

15

  • „Kad su u pitanju temeljni zahtjevi dostojanstva ljudske osobe, njezina života, institucije obitelji, društvene jednakosti, to jest osnovnih prava čovjeka, nikakav zakon što ga donosi čovjek ne može promijeniti zakon što ga je Stvoritelj upisao u srce čovjeka a da samo društvo ne bude dramatično ranjeno u onome što čini njegov neodreciv temelj. Tako se naravni zakon pretvara u pravo jamstvo koje se nudi svakoj osobi da živi slobodna, poštovana u svom dostojanstvu i zaštićena od svake ideološke manipulacije i svake samovolje i zlostavljanja od jačega“. (Benedikt XVI. pred Međunarodnom teološkom komisijom, 5. listopada 2007.)

 

16

  • „Pogledajmo naslove u sredstvima javnog „nepriopćivanja“; zagledajmo se u lice svoje braće, u ruke okrvavljene tolikim novim oblicima nasilja, čujmo nijemi krik nerođene djece, koja se nazivaju neželjenom i koja su pred institucionalnom opasnošću da budu eliminirana“. (Mons. Baldomero Martini, biskup San Justa, Buenos Aires)

 

17

  • Mi smo za život. Želimo obnoviti „kulturu života“.

 

18

  • Obrana i promicanje života nisu ničiji monopol, već dužnost i odgovornost svih.

 

19

  • Svi počinjemo biti na isti način; jajašce sa svim svojim genetskim teretom i spermatozoid sa svojim ujedinili su se na jedinstven i neponovljiv način kako bi nam omogućili da budemo to što jesmo. Sigurno je da misterij našeg života počinje tu, u seksualnom činu koji, bivajući plodan, generira život. Svatko od nas jest jer su nam dopustili da budemo. Međutim, tisuće su i tisuće onih koji nikada ne će biti jer su njihovi snovi, mogućnosti, njihovo mjesto na svijetu bili osujećeni bez ijednog drugog razloga osim što su bili pozvani da budu, a ne bijahu. (dr. Nilda San Mauro)

 

20

  • Danas više nitko ne negira da je fetus osoba, da je taj medicinski termin već kompletna beba. Množe se dokazi za tu tvrdnju. Liječnik Nathanson kaže: „Proučavajući fetus u nutrini majčine maternice, može se uvjeriti da je on ljudsko biće sa svim svojim mogućnostima i karakteristikama i moraju mu se dati sve povlastice i prednosti koje uživa svaki građanin u zapadnom društvu“.

 

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)