OSVRT: U interesu koje države Izetbegović laže?

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

Izetbegovićeva tvrdnja kako se u Predsjedništvo BiH ne biraju hrvatski, srpski i bošnjački član Predsjedništva BiH, već Hrvat, Bošnjak i Srbin, koji predstavljaju interese Bosne i Hercegovine i svih građana BiH izrečena sinoć na BHT-u jednako je istinita kao i njegova izjava kako on nije bogat čovjek, kako su SDA-ovci pošteni ljudi a glavnooptuženi u aferi respiratori Fadil Novalić nevin.

Doduše, Novalić će na kraju možda i ispasti nevin s obzirom da mu sudi isti sudac koji je oslobodio optužene za zataškavanje ubojstva Dženana Memića, unatoč brojnim predočenim dokazima, zbog čega nije čudno što Izetbegović unaprijed zna ishod presude, piše Hrvatski Medijski Servis.

Slično kao što sude “njegovi” sudci, tako će i Izetbegović “čitati” Ustav- pročitat će ono što njemu odgovara, a prikriti sve ostalo.

Istina je, naime, da u čl. 5 Ustava BiH stoji da se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno s teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno s teritorije Republike Srpske.

Ali u istom članku 5, Stavak 2, točka C i D, stoji i ovo:

c) Predsjedništvo će nastojati usvojiti sve odluke (…) – putem konsenzusa. Takve odluke mogu, pod uvjetima iz točke (d) ovog stava, usvojiti dva člana ukoliko svi pokušaji da se dostigne konsenzus ne uspiju.

d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom, može odluku Predsjedništva proglasiti
destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju s koje je izabran, pod uvjetom da to
učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član s te teritorije; bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ukoliko je takvu izjavu dao bošnjački član; ili hrvatskim delegatima u istom tijelu, ukoliko je tu izjavu dao hrvatski član. Ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka.

Dakle, suprotno Izetbegovićevoj tvrdnji, u Ustavu BiH izrijekom se spominje bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, a ista atribucija stoji i na službenoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o rezultatima izbora.

To da je Ustav BiH propisao da članovi Predsjedništva BiH odlučuju konsenzusom i da svaki od njih ima pravo veta, kojeg potvrđuju dvotrećinskom većinom bošnjački i hrvatski klub federalnog Doma naroda, a Narodna skupština Republike Srpske u slučaju člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske jasno korespondira s ustavnom odredbom o ravnopravnosti konstitutivnih naroda- Bošnjaka, Hrvata i Srba. Ta ravnopravnost, kao temeljna i , kako je presudio Ustavni sud BiH, po apelaciji Bakirova oca Alije, nadkrovlujuća ustavna odredba narušena je činjenicom da hrvatskog člana Predsjedništva BiH biraju Bošnjaci, koji u Predsjedništvu BiH imaju dva predstavnika, a Hrvati ni jednog.

Kada bi, naime bila točna Izetbegovićeva tvrdnja da se biraju Bošnjak, Hrvat i Srbin, da bi zastupali interese Bosne i Hercegovine i svih građana, onda se, po logici stvari, ne bi birala trojica već jedan.

Po Izetbegoviću ovakvo neustavno stanje u kojem građani Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, a građani Hrvati ni jednog treba i zadržati, jer je to “u interesu države”. Koje države? One koja je definirane najvišim pravnim aktom Ustavom BiH sigurno ne, već vjerojatno neke njegove koja bi bila stvorena rušenjem ustavnog poretka, na čemu on i dalje ustrajava, predstavljajući to svoje destruktivno djelovanje kao borbu za državu.

I onda se čudi što su Amerikanci, tvorci Daytonskog mirovnog sporazuma, i Europska unija, protiv njega i njegove SDA.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)