Nastavak skandala s napadom u Novom Sadu na članove ansambla hrvatskoga kazališta &TD

Vrijeme:4 min, 3 sec

 

Hrvatsko nebo jučer je  tijekom dana izvijestilo o napadu na članove ansambla hrvatskoga kazališta &td. u Novom Sadu. Veći dio dana nijedan medij nije objavio nikakvu informaciju, ili je objavio informaciju pozivajući se na neke novosadske izvore. Sinoć je napokon i s hrvatske strane progovoreno o tom vandalskom nasrtaju na fizički integritet i život hrvatskih državljana. U javnost su dospjele i informacije o poštenom i odgovornom reagiranju nekih vojvođanskih stranaka i udruga. Uočljiv je izostanak osude napadača i samoga čina od srbijanskih visokih družnosnika i režimskih stranaka i od brojnih drugih aktera i u Srbiji i u Hrvatskoj. Službeno je u ime Republike Hrvatske reagirala u utorak jedino ministrica kulture, no izostale su reakcije u ovom slučaju primarno nadležnih, a to su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a isto tako i predsjednik Republike Zoran Milanović. Prenosimo ovdje radi cjelovitijeg uvida na koji hrvatska javnost ima pravo dvije Hinine vijesti od utorka navečer.

 

Obuljen Koržinek osudila napad na članove Teatra &TD

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u utorak je najoštrije osudila napad na djelatnike zagrebačkog kazališta &TD u Novom Sadu istaknuvši da je takav incident suprotan ideji europskog zajedništva i suradnje, a očekuje da će i njezina srpska kolegica osuditi taj napad.

“Napad se dogodio u Novom Sadu koji je ove godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a ovakav incident grubo poništava samu ideju europskog zajedništva i suradnje”, ističe ministrica u reakciji na napad na dvojicu članova Teatra &TD.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli tamošnji gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

Ministrica Obuljen Koržinek u osudi incidenta ističe kako „srećom napadnuti hrvatski kazališni djelatnici nisu pretrpjeli teže ozljede”.

Podsjeća i kako je cilj kulturne suradnje poticanje veza između država i naroda te dodaje kako se na žalost zadnjih dana u Srbiji moglo čuti niz neprimjerenih izjava vezanih uz Hrvatsku.

“Takva retorika rezultira ovakvim napadima. Nadam se i vjerujem da će i moja srpska kolegica osuditi ovaj napad i poslati poruku da su svi europski umjetnici dobrodošli u Srbiji te da će počinitelji ovog nasilnog čina biti primjereno sankcionirani“, ističe ministrica u priopćenju.

Hrvatski državljani boravili su u glavnom gradu Vojvodine u povodu gostovanja Teatra &TD i umjetničke organizacije Arterarija iz Zagreba na V. Međunarodnom festivalu jezičnih i etničkih manjina “Synergy” u „Novosadskom kazalištu/Újvidék színház“.

Ozlijeđeni članovi Teatra &TD nakon liječničke pomoći pušteni su na kućno liječenje i vratili su se u Hrvatsku.

 

Napad na članove Teatra &TD osudile samo nevladine organizacije i oporba

Samo nevladine organizacije i nekoliko oporbenih stranaka u Novome Sadu osudili su u utorak napad na zagrebačke glumce, uz zaključak da je grad poslije višegodišnje vladavine SNS-a „postao nacionalistička utvrda u kojoj se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo“.

Dvojicu članova zagrebačkog Teatra &TD napala je u utorak u ranim jutarnjim satima skupina mladića u središtu Novoga Sada i ozlijedila ih zbog toga što su, kako su prenijeli gradski mediji, iz Hrvatske i što su govorili hrvatski.

No čak i ako nasilnici budu uhićeni i kažnjeni „stvari se neće promijeniti” jer politika Srpske napredne stranke (SNS) “živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj mjeri ove antivrijednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja“, navelo je u zajedničkom priopćenju više nevladinih organizacija.

„Napadnutim hrvatskim glumcima želimo brz oporavak i upućujemo im ispriku u ime onih Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem“, navele su.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) priopćila je da je velika sramota da se gosti u Novome Sadu ne osjećaju dobrodošlo, a za fizičke napade na njih primjerene su samo najteže zakonske sankcije počiniteljima.

Reagirala je i oporbena Stranka slobode i pravde (SSP) koja ističe kako incident govori da „nacionalistički narativ, koji se desetljećima servira s nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i prijeti da Novi Sad pretvori u radikalski brlog iz devedesetih, kada su susjede s ‘pogrešnim’ imenom promatrali preko nišana“.

Osim priopćenja osude nevladinih organizacija i oporbenih stranka, reakcija i službenih informacija o incidentu iz mjerodavnih državnih tijela, kao i javnih servisa i provladinih medija – nema.

Dvojica napadnutih članova zagrebačkog Teatra &TD boravili su u Novome Sadu kao gosti V. Međunarodnog festivala jezičnih i etničkih manjina “Synergy”.

 

Napomena uredništva Hrvatskog neba: U nedostatku fotografije s mjesta događaja, donosimo kao ilustraciju arhivsku fotografiju koja prikazuje visoke srbijanske dužnosnike: bivšeg ministra obrane i sadašnjega šefa srbijanske obavještajne službe BIA-e A. Vulina i predsjednika Republike Srbije A. Vučića.

 

IMAJU OZLJEDE /U Novom Sadu napadnuti članovi zagrebačkog Teatra &TD: Napadači su ih pitali jesu li iz Hrvatske…

 

 

 

 

 

Hina/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)